Bergen op Zoom

Kermisondernemers en bewoners waarschuwen met petitie voor komst ‘criminele arbeidsmigranten’ Havendijk

De aanhef van de petitie die zondag huis-aan-huis is verspreid in het Havenkwartier van Bergen op Zoom.

Han Verbeem Han Verbeem

Kermisondernemers en bewoners bij de Calandweg en Hollandhaven in Bergen op Zoom zijn een petitie gestart om de mogelijke komst van arbeidsmigranten bij de Havendijk tegen te houden. Zondag is een brief huis-aan-huis verspreid in het oude Havenkwartier en de omliggende nieuwbouwbuurt van ScheldeVesting. Politici begrijpen de zorg van de kermisondernemers maar hebben moeite met de toonzetting van de petitie.

Het college van B&W heeft 14 mei bekendgemaakt mee te werken aan een onderkomen voor 435 arbeidsmigranten, de ontwikkelaar moet daarover nog met de buurt in overleg gaan en een ‘omgevingsdialoog’ voeren. De kermisondernemers willen met de petitie deze dialoog niet afwachten. De petitie ‘Zeg nee tegen toenemende overlast’ roept een waar schrikbeeld op. De schrijvers van de petitie waarschuwen voor concentraties van duizend arbeidsmigranten. Daarbij voorzien ze toenemende criminaliteit en waarschuwen de buurt voor “geluid-, drugs- en drankoverlast, waardevermindering omliggende onroerende goederen, verloedering van de buurt, kans op toenemend vandalisme en een onveilige leefomgeving voor u en uw dierbaren.”

Negatief  beeld

Raadsleden reageren geschokt op de buurtbrief en de online petitie, die inmiddels al ruim vijfhonderd keer is ondertekend. “Van deze bewoordingen nemen we afstand, er wordt een beeld geschetst van arbeidsmigranten waar we volstrekt niet achter staan”, zegt raadslid Meino Dam (V-BoZ/CDA). Hij zegt wel de zorgen van de kermisondernemers te begrijpen. Dam is met zijn collega-raadslid Jaap van Dam op bezoek geweest bij de kermisondernemers en hij wist dat er een petitie aan zat te komen. “De kermisondernemers vragen bij de gemeente al jaren tevergeefs om uitbreiding van standplaatsen en dan is het zuur als er op die plek nu seizoenarbeiders komen.” Eerder stelde V-BoZ al kritische vragen aan het college over de plannen.

Tegen de borst

Bij de SP is echter geen begrip voor de petitie en buurtbrief. “De toonzetting van de petitie stuit ons tegen de borst en wij zijn er inhoudelijk niet mee eens”, reageert Theo de Jong (SP). “Het standpunt van de SP over arbeidsmigratie is duidelijk: we zijn tegen uitbuiting. Arbeidsmigranten dienen we deugdelijk en eerlijk te huisvesten.” Arbeidsmigranten zijn bovendien onmisbaar voor de economie, voegt Adam Ahajaj (PvdA/GroenLinks) daaraan toe. “Seizoenswerkers zijn hardwerkende mensen en die worden nu neergezet als criminelen.” Ahajaj zegt te hopen dat de petitie niet is ontstaan met medewerking, al dan niet in adviserende zin, van raadsleden. “Want zo gaan we niet met elkaar om.”

Industriegebieden

Ook VVD-raadslid Jim Bernaards benadrukt de noodzaak van goede huisvesting voor arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europese landen. “De gemeenteraad heeft vorig jaar zelf besloten dat het college locaties kan aanwijzen aan de rand van industriegebieden”, merkt hij op. De Bergse VVD begrijpt de zorgen van omwonenden, maar: “Het is geen gegeven dat deze geconcentreerde huisvesting automatisch leidt tot meer criminaliteit en overlast dan bij huisvesting in de wijken. En als dat wel zo is, gelden dezelfde regels als voor iedereen en moet er ingegrepen worden.”