Bergen op Zoom

Kerncentrale Doel nodigt wethouders uit

Dennis van de Merbel Dennis van de Merbel

De West-Brabantse politiek mag op uitnodiging van de directeur van de Kerncentrale in Doel, Jan Trangez een zoek brengen aan de Vlaamse Centrale.

De uitnodiging werd gedaan op de informatieavond deze week in Bergen op Zoom. Deze werd gehouden omdat er veel onduidelijkheid heerst over de veiligheid van de Belgische kerncentrale. 

De kerncentrale heeft 4 reactoren, waarvan er nu twee aanstaan. Omdat er zorgen zijn dat deze de vraag om spanning in de winter niet aankunnen, zijn er plannen om reactor 3 weer op te starten. Maar volgens milieuverenigingen en actiecomités is dit geen goed plan. “Ze moeten de riscio’s niet onderschatten” zeggen zij. 

Mocht er iets misgaan, bijvoorbeeld in de vorm van een kernramp, dan stopt de straling niet bij de Nederlandse grens, zijn geluiden uit de informatieavond, waar politici uit heel West-Brabant bij aanwezig waren. 

Volgens de ANVS (De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming) en hun Vlaamse collega’s liggen er genoeg plannen op de stapel, voor het geval er een calimiteit plaatsvind. 

De politiek gaat in op de uitnodiging, maar het is nog onbekend wanneer de touringcar naar Doel vertrekt. 

Foto:De kerncentrale gezien vanuit het dorp Doel. Fotograaf: Dennis van de Merbel