West-Brabant

Kies de Leutigste Carnavalsplaat van de Streek met ZuidWest FM

Foto: still uit video Chef Soldaat

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Dun Tjappies, Chef Soldaat, Huub Hangop en Toni Peroni en enkele tientallen anderen: de carnavalsnummers en videoclips voor 2023 zijn af. Het radioprogramma ZuidWest in de Morgen is op zoek naar de Leutigste Carnavalsplaat van de Streek. Presentator Marco Aarden draait de komende week elke dag de nieuwste, regionale carnavalsplaten. De beste vijf worden genomineerd voor de titel Leutigste Carnavalsplaat. Vanaf maandag 6 februari mag het publiek stemmen. Marco maakt op vrijdag 17 februari bekend wie de grote winnaar is.

“Je kunt goed merken dat we een paar jaar weinig konden doen. Er zijn veel nieuwe nummers uitgekomen,” vertelt Marco enthousiast. Elke werkdag tussen 10.00 en 12.00 uur presenteert hij ZuidWest in de Morgen. “We hebben toch al wel zo’n 20 stuks binnen. En we roepen luisteraars op om plaatjes uit de regio toe te sturen. De officiële nummers van de stichtingen doen niet mee, het moet wel van artiesten zijn.”

Minder après-ski, meer carnavalesk

Carnaval is niet zomaar een feest, het is cultureel erfgoed. Daarom vindt Marco het fijn om te merken dat de muziek terugpakt naar de traditie. “Je merkt dat het weer carnavaleskere platen worden, minder après-skimuziek. Het is weer meer het oude carnavalsritme,” vertelt hij. Zoals bij nummers als ‘Waar is tie nou?’ van Chef Soldaat uit Hoeven of ‘Mun cavia’ van Dun Tjappies uit Roosendaal.

Opvallend is dat één van de populairste carnavalsplaten van dit moment juist niet uit Brabant komt. “Heel verrassend is Toni Peroni met ‘Ik heb zo’n pech’. Daar reageert iedereen zo leuk op,” legt Marco uit. In het nummer bejubelt Toni Peroni carnaval en zingt hij dat het zo jammer is dat zijn stad Utrecht niet in Brabant ligt. “Eigenlijk klopt alles aan dat nummer, ook dat ie Brabander wil zijn.” En daarom maakt ook deze plaat kans op een nominatie voor de Leutigste Carnavalsplaat van de Streek.

Luisteraars kiezen de winnaar

“Het is de zesde keer dat we deze verkiezing doen. En er komen altijd veel reacties op,” vertelt Marco verder. “Ook de artiesten vinden het erg leuk dat ze op de radio te horen zijn.” Op maandag 6 februari maakt Marco in ZuidWest in de Morgen de vijf genomineerden bekend. Daarna is het woord aan de luisteraars. “Het publiek mag stemmen. Ze kunnen me mailen op [email protected] om hun favoriet door te geven,” legt hij uit. “En de vrijdag voor carnaval maak ik de winnaar bekend. Dus je hebt twee weken om te stemmen.”

Lees ook: Dun Tjappies winnen ‘Leutigste carnavalsplaatje van de streek’