Bergen op Zoom

Kinderen toveren Populierenbuurt met graffiti om tot ‘gezellige bouwplaats’

Anouk Houweling Anouk Houweling

Om de populierenbuurt er tijdens de bouw vrolijk uit te laten zien, maakten leerlingen van Auris Montaal in Bergen op Zoom vandaag graffitipanelen. Onder leiding van kunstenaar Iwaz gingen de kinderen met spuitbussen aan de slag. Stadlander begint volgend jaar met de sloop en renovatie van 88 huizen in de wijk en ze willen het tot die tijd gezellig maken door middel van graffiti.

Rond het middaguur komen de kinderen van het Auris Montaal aangerend naar de rij huizen naast de school. Na een uitleg van kunstenaar Iwaz gaan ze zelf met graffiti aan de slag. In februari gaat Stadlander beginnen met de sloop en renovatie. “Tot aan de sloop wilden we dat het er levendig uit zou zien en dat het leefbaar blijft”, vertelt Cees Ploeg, projectleider vastgoed van Stadlander.

Graffiti

De huizen in de Populierlaan, aangrenzend aan de basisschool, worden gesloopt. Om te voorkomen dat er mensen in kunnen, zijn de ramen en deuren dichtgespijkerd met houten panelen. Op die panelen hebben kinderen hun eigen naam met graffiti vereeuwigd. “Ze zijn blij dat ze het een keer mogen doen. De een heeft meer aanleg dan de ander, maar de blije gezichtjes zijn het belangrijkst”, vindt kunstenaar Iwaz.

De kunstenaar vindt dat er vaker met de rechter hersenhelft gewerkt mag worden. “De fantasie leren prikkelen. Met kleuren en vormen bezig zijn.” Zelf geeft Iwaz al jaren kunstlessen en vindt dit soort projecten heel belangrijk. “Al is het maar voor een paar maanden. Hier wordt je toch gewoon vrolijk van?”

Gezellige bouwplaats

De panelen zorgen volgens Ploeg van Stadlander voor een gezellig bouwplaats. “Er gebeurt veel in de omgeving, dus de mensen hebben best wat overlast van ons”, zegt hij. Op deze manier zorgen ze dat de bouwplaats er netjes bij staat. Of er meer bouwplaatsen worden opgevrolijkt met graffiti weet Ploeg nog niet. Wel heeft het zijn ogen geopend. “We hebben het er nog niet over gehad, maar het zou zomaar kunnen.”