Bergen op Zoom

Kinderen uit Krabbegat spelen in grootste jeugddweilband

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Het trompetgeschal en tromgeroffel is maandagavond goed te horen bij De Blokstallen in Bergen op Zoom. Ruim vijftig kinderen zijn daar samengekomen, om te repeteren voor de grootste jeugddweilband. “Er komt al een goed geluid uit deze grote groep.”

De jeugddweilband is een initiatief van Harmonie Kolping’s Zonen, ook wel De Sjefkes genoemd. Zij bestond vorig jaar 150 jaar, de Bergse Vastenavend 77 jaar. Daarom wilden De Sjefkes iets teruggeven aan de stad. “Dat doen wij in de vorm van een jeugddweilband”, vertelt initiatiefnemer Marco van Broekhoven.

77 kinderen

Het oorspronkelijke idee bestaat daarentegen al sinds 1946. Toen haalde prins Nilles I, na de intocht, een jonge trommelspeler uit het publiek. “Als er elk jaar een iemand bij komt, hebben we over een aantal jaar een hele grote dweilband”, legt Van Broekhoven het idee van de toenmalige prins uit. “Daaruit voortvloeiend kwamen wij op dit idee.”

De ambitie was om 77 kinderen van acht tot zestien jaar te vinden voor de jeugddweilband; het zijn er momenteel ruim vijftig.

Boevenkapel

Aanstaande zaterdag treedt de jeugdkapel voor het eerst op, tijdens het Vastenavendconcert in evenementenlocatie De Stoelemat. Daarna staat er nog een optreden tijdens de intocht op 18 februari in Krabbegat op hen te wachten, waar ze verkleedt als boevenkapel achter Steketee (de politieagent van de prins, red.) aanlopen. De kinderen brengen de Vastenavendnummers Elleftal, Steketee, Nuuwe n’ave, Ik ben zo blij en Wie de leut et, et de toekomst ten gehore. “Er komt al een goed geluid uit deze grote groep”, vertelt dwarsfluitspeelster Carline (12) trots. “Lekker feestelijk!”

Voor trommelspeler Delano (10) is het zaterdag de eerste keer dat hij optreedt. De spanning is nu nog niet zichtbaar. “Maar als we moeten optreden, gaat dat weer helemaal naar boven.”

Sinterklaas

Ondanks die spanning, staat Steketee Dennis van Tilborg al flink te hossen in de repetitieruimte van De Blokstallen. Hij voelt zich als Sinterklaas, vertelt hij aan de kinderen. “Ik stond net al even bij het raam te luisteren en word hier helemaal vrolijk van!”

Lees ook: Rick speelt alle instrumenten zelf in eenkoppige dweilband Lees ook: Rick toverde zomerhit Ik ga zwemmen in z’n uppie om tot carnavalskraker