Steenbergen

Kink in de kabel bij plan Fort Henricus in de Heen     

Foto Natuurmonumenten

Herbert Kats Herbert Kats

Het Steenbergse college heeft de gemeenteraad gemeld dat er een kink in de kabel is bij de toeristisch-recreatieve ontwikkeling van Fort Henricus in de Heen. Een plan daarvoor was al voorlopig gegund, legt gemeentewoordvoerder Joyce Willegers uit. “Dit lag niet in de lijn der verwachting.”

Op 1 februari kreeg de gemeente te horen dat de winnaar van de aanbesteding ‘recreatieve ontwikkeling Fort Henricus’ zich terugtrekt. De gegadigde zou eind januari uitsluitsel geven over het al dan niet ondertekenen van de koopovereenkomst voor de panden aan de Schansdijk 5 in de Heen. Dat lijkt op de valreep dus niet te gebeuren.

Vervolgstappen

“Wij beraden ons op de ontstane situatie en op mogelijke vervolgstappen”, klinkt het richting de gesprekspartner van de gemeente. Wie dat is, kan Willegers in dit stadium niet onthullen. “We hopen nog op een vervolg. Maar we hebben tijd nodig om de gevolgen in kaart te brengen”, zegt ze op de vraag of er juridische stappen komen.

Uitvoering

Het dossier ligt al enkele jaren op tafel. De raad stelde eind 2021 het uitvoeringsprogramma voor Fort Henricus vast. Onderdeel daarvan was de recreatieve ontwikkeling van het fort. Dat betekende ook verkoop van de naastgelegen (oostelijke) loods en bedrijfswoning.

Vorig voorjaar bleek dat er twee gegadigden waren, waarvan er één tot ‘winnaar’ van de aanbesteding werd verklaard. Het advies aan de raad bevatte echter enkele kanttekeningen. Zo kreeg de winnende inschrijver te horen dat de voorlopige gunning niet automatisch zou inhouden dat het plan goedgekeurd en realiseerbaar was.

Landschap van Allure

Het fort zelf is al opgeknapt met steun van de provincie, die er miljoenen in stak. Doel was herstel van landschap en verdedigingswerken van de West-Brabantse Waterlinie: De Roovere, Henricus en Pinssen. Zo kreeg Fort De Roovere de Pompejus Toren en werd Fort Henricus heraangelegd en voorzien van een uitkijktoren. Volgens de provincie een belangrijke slag in de ontsluiting met de recreatieve poort Benedensas.

Het belang van het fort Henricus ligt volgens de provincie in de samenhang met de andere forten, de cultuurhistorische waarde als militair-historisch object, de hoge archeologische waarde en de herkenbaarheid in het landschap.