Roosendaal

Knalgele rolbrug ligt op z’n plek: ‘Was best even spannend’

Sven de Laet Sven de Laet

Na lang wachten, ligt ‘ie er nu eindelijk: de knalgele rolbrug, die het centrum van Roosendaal moet verbinden met de nieuwe wijk Stadsoevers. Met militaire precisie werd het gevaarte dinsdagochtend vroeg over de Vliet geplaatst.

“Best even spannend”, geeft architect Donald Marskamp toe. “De afgelopen jaren heb ik me bemoeid met het ontwerp van de brug, alleen vandaag ligt het niet meer in mijn handen. Maar we hebben alles honderden keer doorberekend, dus het zou allemaal precies moeten passen.”

En dat deed het ook. Inmiddels ligt de bijna 30 meter lange en 4 meter brede rolbrug op zijn plek. “Het was een grote wens om zo de verbinding van Stadsoevers met de rest van de stad een stuk te verbeteren. Daarnaast komen er verschillende zitjes op de brug, waardoor het ook nog eens uitnodigt om even rustig naar passerende bootjes te kijken.” Over die bootjes gesproken: kleinere varianten passen zonder al teveel moeite onder de twee meter hoge brug door, voor grotere vaartuigen kan een van de brugdelen terug de kade op worden geschoven.

Het kleurt ook nog eens hartstikke mooi bij al het groen langs het water.

Toch is er bij het ontwerpen van de brug niet alleen naar de praktische kant gekeken. “Ook het uiterlijk was belangrijk”, vertelt Marskamp. “We wilden vasthouden aan een maritiem karakter. Als je door een haven loopt, zie je veel geel voorbijkomen. En dat kleurt ook nog eens hartstikke mooi bij al het groen langs het water.”

Wie gebruik wil maken van de brug, moet nog wel even geduld hebben. Naar verwachting zal de nieuwe passage eind september toegankelijk zijn.