Halsteren

‘Kolossale inschattingsfout door OM in moordzaak Halsteren’

Foto: Christian Traets Fotografie

Raymon Mens Raymon Mens

Was de moord op de 75-jarige vrouw in Halsteren vorige week te voorkomen? Telegraaf-journalist Mick van Wely heeft nieuwe informatie boven water gekregen en spreekt van een kolossale inschattingsfout van het Openbaar Ministerie.

Op woensdag 11 oktober werd een 75-jarige vrouw aangetroffen in een natuurgebied bij Halsteren. Enkele dagen later pakte de politie de in Halsteren woonachtige Elias M. op. Hij wordt verdacht van de moord en zat in de GGZ-kliniek in Halsteren onder een halfopen regime. Dat wil zeggen dat hij de kliniek af en toe mocht verlaten.

TBS opgelegd, maar toch in open GGZ-kliniek

De 31-jarige M. is geen onbekende van justitie. De Amsterdamse rechtbank legde hem in februari van 2022 tbs met dwangverpleging op voor onder meer verkrachting en mishandeling. Volgens deskundigen en rechters was de kans op herhaling zeer hoog. Toch belandde hij uiteindelijk in een open GGZ-kliniek en niet in een penitentiaire inrichting (gevangenis of huis van bewaring).

Hoe kwam het zo ver? Het OM bevestigt tegenover De Telegraaf dat de verdachte in hoger beroep is gegaan. De advocaat van M. diende in mei van dit jaar een schorsingsverzoek van de voorlopige hechtenis in bij het Hof in Amsterdam. Bij de behandeling van het schorsingsverzoek kwam onder andere het advies naar voren dat tbs-dwang niet meer aan de orde zou zijn. Uiteindelijk besloot het hof inderdaad de voorlopige hechtenis te schorsen, laat het OM aan de krant weten.

Lichaam vlakbij kliniek in Halsteren gevonden

M. werd in een GGZ-kliniek in Halsteren geplaatst die hij af en toe mocht verlaten. Afgelopen weekend werd hij opgepakt voor de moord op de 75-jarige Yvonne. Haar lichaam werd vorige week woensdag gevonden in een bos op steenworp afstand van de kliniek. De analyse van Mick van Wely is duidelijk: “OM en Hof lijken een kolossale inschattingsfout te hebben gemaakt.”

Lees ook: Identiteit overleden vrouw in Halsters bosgebied bekend Lees ook: Politie arresteert 31-jarige Halsternaar vanwege dood gevonden vrouw (75)