Roosendaal

Kolossale kerstboom is hét middelpunt van Roosendaalse Markt: ‘Hij vertelt zelfs sprookjes’

Sven de Laet Sven de Laet

Hij is 12,5 meter hoog, hangt vol met duizenden lichtjes en heeft een spectaculaire piek: de kerstboom, die sinds vrijdag midden op de Markt in Roosendaal staat. Het wordt dé eyecatcher van het plein, waar voor het eerst in jaren geen schaatsbaan te vinden is. “En dus is er nu de ruimte om er een groot Winter Wonderland van te maken.”

Want dat is hoe horecaondernemer Jean-Pierre Kolthoff de Markt deze feestdagen het liefst ziet. Hij kwam als eerste op het idee om de kolossale kunstspar naar Roosendaal te halen. “Mensen zouden hem kunnen herkennen, want hij heeft de afgelopen jaren al in Breda en Oosterhout gestaan. Nu moet ‘ie hier voor een hoop gezelligheid gaan zorgen. En dat kunnen we in deze tijd wel gebruiken.”

Daar komen straks kerstliedjes uit en hij kan zelfs sprookjes vertellen.

Vrijdagmiddag rond het middaguur werd het bovenste deel van de boom bevestigd. Daarmee werd een dagenlange klus voltooid. “Aan de onderkant zie je een groot, houten bordes”, legt Kolthoff uit. “Daarin staan acht vaten met elk duizend liter water. Puur als contragewicht, om de boom netjes op zijn plek te houden.” Al heeft de ruimte nog een functie. “Hier komen geluidsboxen in. Daar komen straks kerstliedjes uit en hij kan zelfs sprookjes vertellen. Al wachten we daar nog wel even mee tot de Sint uit het land is, hoor.”

Ook Maaike Matthijssen, voorzitter van de Vereniging Horeca Oude Markt, is blij met de groene toevoeging. “Mooi toch?! En het is niet het enige waarmee we uitpakken de komende tijd.” Daarmee doelt de eigenaresse van Het Wapen van Roosendaal op de terrassen. “Die worden straks helemaal winddicht gemaakt en versierd met bomen, kransen en andere gezellige dingen. De schaatsbaan is nu naar de Kade, dus dan maken we er hier op een andere manier iets moois van.”