Halsteren

Komend najaar toch eindelijk sloop van stinkpand Halsterseweg

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Woningcorporatie Stadlander en bouwontwikkelaar Hazenberg Bouw willen komend najaar beginnen met de sloop van de vroegere Meubelgigant in Halsteren. Het pand aan de Halsterseweg staat al twaalf jaar leeg en zorgt voor flinke stankoverlast in de omgeving. Vorig jaar kon de sloop niet doorgaan, omdat er beschermde vleermuizen genesteld waren. Maar die zijn nu weg. Stadlander en Hazenberg Bouw wachten nog op de planning van de sloper, maar rekenen er op dat het stinkpand nog deze herfst tegen de vlakte gaat.

De oude Meubelgigant is al lang een doorn in het oog van omwonenden. Het vervallen pand ziet er natuurlijk niet uit. Maar nog veel vervelender is de stank die er hangt. Vooral bij warm weer klagen omwonenden over het stinkpand. Maar na twaalf jaar zou daar deze herfst een einde aan moeten komen. Want de provincie Noord-Brabant heeft een ontheffing gegeven. En dus mogen Stadlander en Hazenberg Bouw, die samen eigenaar zijn van het pand, officieel beginnen met de sloop.

Eerst asbest weghalen, daarna slopen

In een nieuwsbrief voor omwonenden schrijft Stadlander: “We hopen na de zomer te kunnen starten met de sloop.” Maar die hoop was er een paar jaar geleden ook al. Dus hoe zeker is het deze keer? “We zijn echt van plan te gaan slopen. Het is alleen afhankelijk van de planning van de sloper, dus er is nog geen precieze datum,” legt Ria van Gils van Stadlander uit. “Eerst moet er asbest verwijderd worden. Die asbestsanering gaat in elk geval na de zomer beginnen. Dus je gaat daar sowieso werkzaamheden zien.”

Eerder deze week stelde V-BoZ nog schriftelijke vragen aan burgemeester en wethouders over het stinkpand aan de Halsterseweg. De partij was verontwaardigd dat het gebouw nog steeds overeind stond. En wilde dat de gemeente er voor zou zorgen dat de sloop zou beginnen, voordat er weer vleermuizen in zouden trekken. Maar dat risico is er niet, aldus Van Gils. “De ecoloog heeft groen licht gegeven voor de sloop. De vleermuizen zijn er echt uit.”

Plek voor 16 koophuizen

De vleermuizen zijn weggelokt naar nestkasten, die in de buurt zijn opgehangen. In de muren en het dak van de vroegere Meubelgigant zijn grote tochtgaten gemaakt. Hierdoor vinden vleermuizen het niet fijn meer om daar te nestelen. “In de nacontrole door een ecoloog blijkt dat dit werkt. Er vliegen nog veel vleermuizen in de omgeving rond, maar zij gaan niet meer in onze gebouwen naar binnen,” schrijft Stadlander in de nieuwsbrief.

Op de plek van de vroegere Meubelgigant moeten 16 koopwoningen komen. Drie grote woningen staan dan direct aan de Halsterseweg. En daarachter, op het woonerf, is plek voor 13 eensgezinswoningen. Hoe die huizen er precies uit gaan zien, zal waarschijnlijk aan het eind van het jaar bekend zijn. Dan moeten de ontwerpen klaar zijn. Er komen ook groenvoorzieningen en parkeerruimte. De eigenaren Stadlander en Hazenberg Bouw zijn verder nog in overleg met de gemeente Bergen op Zoom. Bijvoorbeeld over de aanleg van een pad voor fietsers en voetgangers tussen de Tuinwijk en de Halsterseweg.

Lees ook: V-BoZ wil sloop stinkpand Halsterseweg, voordat vleermuizen terugkomen