Halsteren

V-BoZ wil sloop stinkpand Halsterseweg, voordat vleermuizen terugkomen

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De vleermuizen die de sloop tegenhielden van het stinkende pand aan de Halsterseweg in Halsteren zijn al een jaar weg. Maar het gebouw staat er nog steeds. Tot grote ergernis van V-BoZ. De partij vindt dat omwonenden nu al 14 jaar aan het lijntje worden gehouden. V-BoZ wil daarom dat de gemeente opnieuw gaat praten met woningcorporatie Stadlander. Zodat de stankoverlast opgelost wordt en de buurt er weer beter uit gaat zien.

Toen Stadlander haar sloop- en bouwplannen bekend maakte voor allerlei plekken in de gemeente Bergen op Zoom, wekte dat bij sommige mensen vooral boosheid op. “De fractie van V-BoZ! ontving meerdere boze reacties van bewoners aan de Halsterseweg te Bergen op Zoom,” schrijven raadslid Meino Dam en burgerlid Gérard van de Watering aan burgemeester en wethouders. Want op alle andere plekken lijken de bouwplannen wél gewoon door te gaan. “Maar hoe zit het met het stinkpand van de voormalige meubelgigant aan de Halsterseweg 265?”

Sloop zou al afgelopen voorjaar zijn

Het pand staat al 14 jaar leeg. En vooral bij warm weer is er flinke stankoverlast. Ook is het natuurlijk geen pretje om jarenlang tegen een vervallen slooppand aan te kijken. Er ligt een plan om de boel af te breken en er zo’n 16 tot 20 appartementen te bouwen. In 2020 was de schatting dat dit binnen vier jaar afgerond zou zijn. Maar toen bleken er vleermuizen in het pand te zitten en dat is een beschermde diersoort. De vleermuizen moesten eerst weggelokt worden. Dat is in de vorige zomer gelukt. De sloopvergunning werd aangevraagd en Stadlander verwachtte in het afgelopen voorjaar te kunnen beginnen met afbreken. Maar dat is dus niet gebeurd.

V-BoZ vindt dat omwonenden nu lang genoeg aan het lijntje zijn gehouden. Dam en Van de Watering willen dat de gemeente met Stadlander en andere belanghebbenden gaat praten. Ze willen dat er bindende afspraken gemaakt worden om het pand snel af te breken. Zodat er niet opnieuw vleermuizen in het pand kunnen nestelen. V-BoZ vraagt zich ook af of de gemeente niet nog meer kan doen. Bijvoorbeeld om problemen met de veiligheid en risico’s voor de volksgezondheid tegen te gaan.

Lees ook: ‘Mensen zijn belangrijker dan vleermuizen: slopen dat stinkpand!’ Lees ook: Stank oude pand Meubelgigant aan Halsterseweg bijna verleden tijd