Moerdijk

Koning Willem-Alexander in Moerdijk om te praten over arbeidsmigranten: ‘Belangrijk thema’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Koning Willem-Alexander heeft woensdag een bezoek gebracht aan de gemeente Moerdijk om te praten over arbeidsmigranten. De gesprekken gingen vooral over de huisvestiging en leefbaarheid van de migranten. Om een goed beeld te krijgen is de koning op bezoek geweest bij transport- en logistiekbedrijf DSV Solutions Moerdijk in Zevenbergen; een bedrijf dat veel met arbeidsmigranten werkt. Vervolgens is hij doorgereden naar dorpshuis De Ankerkuil in Moerdijk om te praten met inwoners en betrokkenen over dit thema.

Om half drie komt de koning aan in Zevenbergen bij DSV Solutions, waar hij wordt opgevangen door minister Karien van Gennip. Tijdens het bezoek krijgt de koning een korte rondleiding in het bedrijf, en gaat hij met een aantal werknemers, arbeidsmigranten, het gesprek aan.

In het magazijn krijgen de minister en de koning nog een korte demonstratie en uitleg over hoe het bedrijf drones inzet tijdens de werkzaamheden. Uiteindelijk komt er een gesprek met onder andere de vicepresident en de directeur van het bedrijf, om te praten over het beleid van DSV en hoe zij het welzijn van arbeidsmigranten kunnen verbeteren.

Zorgen vanuit de inwoners

Vervolgens gaat de koning naar buurthuis de Ankerkuil in Moerdijk. Daar wachten buiten een aantal inwoners de koning op, met de hoop om een glimp van hem op te vangen. “Koning, mag ik even met u op de foto?”, roept een meisje. Eenmaal binnen gaat hij in gesprek met wethouder Dingemans, inwoners en andere betrokkenen.

We zijn absoluut niet tegen de komst van arbeidsmigranten.

Raoul Nuijten, die spreekt namens De Dorpstafel, vertelt dat hij de angst geuit heeft voor de plannen waarbij er huisvesting komt voor 1000 arbeidsmigranten. “We zijn absoluut niet tegen de komst van arbeidsmigranten, maar we voelen wel een enorme druk van de industrie die ons leefgebied steeds kleiner maakt”, legt Nuijten uit.

Volgens Nuijten blijft de industrie groeien. Ook het aantal inwoners verdubbelt met de komst van nieuwe werknemers. “De nieuwe plannen zetten een deur open naar nog meer industriële activiteiten. Die ruimte is er niet.”

Goede ontwikkeling

Met de komst van de arbeidsmigrantenhotels moet er controle komen op de leefbaarheid van de migranten, meent wethouder Danny Dingemans. “Op dit moment heeft de gemeente al te weinig woningen beschikbaar, ook voor de arbeidsmigranten. In sommige gevallen weten wij niet eens waar die mensen wonen. Wij gaan er vanuit dat de druk op de leefomgeving minimaal is.”

De positie van de arbeidsmigranten gaat mij enorm aan het hart.

Volgens minister van Gennip was het doel van het bezoek: duidelijker krijgen hoe het met de arbeidsmigranten in Nederland gaat. Ze vond het bezoek erg waardevol. “De positie van de arbeidsmigranten gaat mij enorm aan het hart.” Ze vervolgt dat we veel te vaak arbeidsmigranten op een manier benaderen die Nederlandonwaardig is. Ook voor de koning was het bezoek fijn, hij spreekt over een goed bezoek betreft het thema arbeidsmigranten

De koning aan tafel met de inwoners en andere betrokkenen.