Sint Philipsland

Koningin Julianaschool Sint Philipsland derde in Textielrace: 1.450 kilo ingezameld

De Koningin Julianaschool in Sint Philipsland.

Han Verbeem Han Verbeem

De Koningin Julianaschool in Sint Philipsland is derde geworden bij de regionale Textielrace, voor basisscholen in Tholen en de vijf Bevelandse gemeenten. De kinderen van groep acht hebben in totaal 1.450 kilo oud textiel opgehaald – variërend van kleding, stoffen speelgoed, gordijnen en huishoudtextiel. OBS De Eendracht in Hansweert behaalde de eerste prijs, basisschool ‘t Honk in Kapelle is tweede geworden.

Audio: Projectleider Pepijn Rademakers vertelt over de Textielrace. (Bron: Streekomroep De Bevelanden)

Gedurende vier weken in de maanden maart en april zijn tien basisscholen uit Tholen, Kapelle, Reimerswaal, Noord-Beveland, Goes en Borsele de strijd aangegaan tegen textielverspilling. In totaal hebben leerlingen uit de hoogste groepen 14.253 kilo aan oud textiel weten te hergebruiken of te recyclen. In totaal zijn er 462 reparaties uitgevoerd tijdens de Textiel Race en zijn er zes kledingruilactiviteiten gehouden. Daarnaast zijn er meer dan 70 textielitems via Marktplaats doorgegeven om ze een tweede leven te geven.

Gerepareerd

De school in Sint Philipsland heeft in totaal 1.405 kilo aan textiel ingezameld, waarbij 52 kledingreparaties zijn uitgevoerd. Zeventien kledingstukken kregen een nieuwe eigenaar via online verkoopplatforms. Er vond ook één kledingruil plaats in de klas. In de gemeente Tholen hebben twee basisscholen meegedaan aan de Textielrace; naast de Koningin Julianaschool was ook De Geluksvogel in de race.

Samenwerking

De Textiel Race is een initiatief van OLAZ, een samenwerking tussen Zeeuwse gemeenten in samenwerking met Curitas en de Zeeuwse Reinigingsdienst (ZRD). De projectleiding is in handen van Race Against Waste. Met de Textielrace wil de organisatie kinderen aanmoedigen om op een duurzamere manier met textiel om te gaan. “Tijdens het project hebben ze geleerd dat textiel gerepareerd, hergebruikt of ingeleverd kan worden bij een textielcontainer”, aldus projectleider Pepijn Rademakers van Race Against Waste. Momenteel wordt in alle huishoudens nog meer dan de helft van het gebruikte textiel bij het restafval gegooid, waardoor het niet hergebruikt of gerecycled kan worden.