Ossendrecht

Koninklijk bezoek gaf boost aan regionale economie

Han Verbeem Han Verbeem

Exact vijf jaar geleden was het koningspaar te gast op de Brabantse Wal voor een werkbezoek. De Bergse burgemeester Frank Petter blikt terug op een dag die een blijvende indruk heeft achtergelaten op hem én op de samenleving. Het bezoek stond in het teken van nieuwe economische ontwikkelingen zoals biobased, agrofood maar ook onderwijs en wielerevenementen. “Daar was de koning van onder de indruk.” Petter is ervan overtuigd dat het bezoek de regionale ontwikkelingen ook een ‘boost’ heeft gegeven.

Door: Han Verbeem

Het was een moment waar de inwoners lang naar hadden uitgekeken en iedereen zijn of haar beste beentje had voorgezet. Zelfs de Bergse Peperbus was helemaal aangekleed voor het bezoek. Het paar bezocht Ossendrecht -met onder meer het ZuidWestHoek College – en vervolgens de binnenstad van Bergen op Zoom. Het werkbezoek eindigde die middag in Sprundel.

Herstel en veerkracht

Volgens de Bergse burgemeester heeft het bezoek de regio extra op de kaart gezet. Het koninklijk bezoek volgde destijds twee jaar na het massaontslag bij Philip Morris (PMI), waarbij honderden banen verloren zijn gegaan. “De koning was Bergen op Zoom niet vergeten”, aldus Petter. Willem-Alexander en Máxima zijn tijdens het bezoek onder anderen in gesprek gegaan met (oud-)werknemers van PMI. “Herstel en veerkracht stonden centraal bij de gesprekken”, aldus de Bergse burgemeester. Deze vonden plaats in stadspaleis en museum Het Markiezenhof. De speciaal voor de gelegenheid vervaardigde gesprekstafel staat nog steeds, bij wijze van herinnering, in één van de zalen.

Nieuwe ontwikkelingen

Het massaontslag bij PMI had een forse impact op de economie van Bergen op Zoom en omgeving. Men heeft echter niet bij de pakken neergezeten en de regio heeft vervolgens ingezet op nieuwe ontwikkelingen zoals biobased, agrofood. Maar ook onderwijs en evenementen rondom bijvoorbeeld wielerwedstrijden hebben de economie kracht bijgezet. “Daar was het koningspaar van onder de indruk.” Petter is ervan overtuigd dat het bezoek deze regionale ontwikkelingen ook een extra ‘boost’ heeft gegeven. Verder sprak de burgemeester met de koning over de regionale aanpak van de georganiseerde criminaliteit.

In juni 2019 was koning Willem-Alexander opnieuw in Bergen op Zoom, ditmaal bij de opening van de Protix-vestiging – een bedrijf dat insecten kweekt voor de eiwitproductie. Verwacht burgemeester Petter dat de koning, mogelijk in gezelschap van koningin Máxima, vaker de Brabantse Wal zal bezoeken? “De kans is heel klein”, moet de burgervader toegeven. “Al blijven we natuurlijk wel hopen.”