Roosendaal

Koninklijke Horeca Nederland en gemeente maken herstelplan voor Roosendaal

Koen Bakker van Koninklijke Horeca Nederland Roosendaal ondertekent een formulier en rechts naast hem kijkt wethouder Cees Lok toe

Foto: gemeente Roosendaal

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De gemeente Roosendaal trekt 265.000 euro uit voor ondernemers in de binnenstad om ze uit de coronacrisis te helpen. Het grootste deel daarvan is voor de horeca. Koninklijke Horeca Nederland Roosendaal en de gemeente hebben samen een herstelplan gemaakt voor de horeca. Zo mogen de terrassen voorlopig groter blijven zonder vergunningen en daar hoeven de ondernemers niet voor te betalen. Ook gaat de gemeente de toeristenbelasting investeren in de horeca. En ze geeft ondernemers meer tijd voor het aanpassen van vergunningen of het doorgeven van veranderingen in leidinggevenden.

De Roosendaalse afdeling van KHN en de gemeente zijn blij met het herstelplan en de steunmaatregelen. “Met trots presenteren we vandaag dit gezamenlijke plan aan de horecaondernemers in Roosendaal,” laten ze samen weten. “De coronacrisis heeft de horecasector hard geraakt. Veel ondernemers zijn door hun reserves heen en hebben ruimte nodig om aan hun liquiditeit te bouwen.”

Gratis grotere terrassen houden

Een belangrijke steunmaatregel gaat over de terrassen van de horecabedrijven. De gemeente blijft de grotere terrassen gedogen. En onder bepaalde voorwaarden mogen de ondernemers zelfs nog terrassen toevoegen of verder uitbreiden. De horeca hoeven hiervoor geen vergunningen aan te vragen en dus ook niet te betalen. Daar komt nog bij, dat de terrassen voorrang krijgen bij evenementen. De evenementen moeten er dus omheen gaan plannen, zodat de terrassen niet onnodig afgebroken hoeven te worden. Alleen bij de najaarskermis moeten ze wel weggehaald worden.

Koen Bakker, voorzitter van de afdeling Roosendaal van KHN is blij met het herstelplan. “Wij zijn trots op dit mooie resultaat. Wij kunnen wel wat ademruimte gebruiken om weer op krachten te komen.” Volgens Bakker wilde de gemeente goed meedenken met de ondernemers. “Met dit herstelplan voelen we ons gesteund.”

Later en minder toeristenbelasting betalen

De gemeente Roosendaal wil ook de opbrengst van de toeristenbelasting extra investeren in de toeristische sector. Ze wil kijken of ze met het geld bedrijven kan ondersteunen die overnachtingen aanbieden. De voorlopig aanslag toeristenbelasting 2021 komt later, in juli. En die aanslag is maar 50% van de toeristenbelasting over 2020, om de lastendruk bij de horecabedrijven te beperken. “De Belastingsamenwerking West-Brabant heeft er reeds voor gekozen om de aanslag Onroerende Zaak Belasting later naar de ondernemers te sturen,” aldus de gemeente.

Wethouder Cees Lok is ook tevreden over de afspraken in het herstelplan. “Horecaondernemers zijn hard getroffen door de coronacrisis. Daarom is het juist nu van belang om te investeren en te ondersteunen,” legt hij uit. “In economisch opzicht is de crisis nog niet voorbij, ondersteunende en nieuwe acties zijn dan ook nodig om de horecasector hierdoor heen te helpen en gezamenlijk maken we ons daar hard voor.”

Rijtje extra afspraken

KHN Roosendaal en de gemeenten hebben nog meer afspraken gemaakt. Onder andere over voorlichtingsmateriaal voor de anderhalvemetersamenleving, het promoten van Roosendaalse evenementen en activiteiten, het vinden van personeel en het lanceren van een Roosendaals bier. Op de website van de gemeente kun je het complete herstelplan vinden en downloaden.