Bergen op Zoom

Kornee startte een school voor rioolmonteurs: ‘Het is meer dan alleen poep’

Sven de Laet Sven de Laet

“Een opleiding om mensen letterlijk uit de shit te helpen.” Zo omschrijft rioolservicemonteur Kornee van Terheijden uit Bergen op Zoom de gloednieuwe en unieke leerschool die hij een tijdje terug heeft opgezet. Met de opleiding hoopt hij het grote tekort aan goede monteurs op te lossen.

Al bijna 25 jaar zit Kornee in het vak. Daarmee is hij een van de weinige die het zo lang uithoudt, vertelt hij. “Maar 1 op de 4 die aan dit baantje beginnen, houden het ook vol. Ergens niet zo gek. Het gebeurt maar zelden dat iemand wakker wordt en denkt: zeg, ik word putjesschepper. Je rolt er nu als het ware in en met een beetje geluk leren je collega’s je de kneepjes van het vak.”

“We hebben te maken met een hoop amateurs en ‘piraten’ in het vak.”

Zelf heeft Kornee daar ook last van. “Ik kan nu gewoon geen werknemers vinden voor mijn bedrijf. En we hebben te maken met een hoop amateurs en ‘piraten’ in het vak, die misbruik maken van de situatie. Daarmee zorgen ze voor een slechte naam. Vergelijk het met dat gedoe in de slotenmakerindustrie.”

Dat kon zo niet langer, vond hij. “Ik ben me er warm voor gaan maken dat we worden erkend als officieel beroep. Inmiddels zijn we aangesloten bij een branchevereniging en hebben we een cao. En met mijn Technisch Opleidingscentrum Rioleringsbeheer (TORIO) moet het vak nu ook populairder worden.”

Vorige maand is de eerste lichting van start gegaan. En die opleiding is ‘geen kattenpis’, legt Kornee uit. “In tien weken worden de cursisten volledig klaargestoomd. Niet alleen in de praktijk, ook technisch en mentaal.” Dat totaalpakket is hard nodig. We hebben een hoop jongens die ver van de arbeidsmarkt staan en via het UWV hier binnenstromen. Als je bij die gozers geen aandacht besteedt aan het stukje zelfverzekerdheid en werkethos, haken ze straks na de opleiding weer massaal af.”

“Alles wat ze tijdens een echte werkdag ook tegen kunnen komen. Inclusief drollen!”

Maar om het vak te leren, zullen de monteurs in spe ook met de handen in de modder moeten. “We hebben een volledig ingerichte praktijkruimte. Een urinoir, wc-pot, keukenblok, douchebak… Alles wat ze tijdens een echte werkdag ook tegen kunnen komen. Inclusief drollen! Maar die zijn wel van siliconen gemaakt.”

Kornee is ervan overtuigd dat hij de cursisten op deze manier de passie voor het vak mee kan geven. “Het klinkt misschien niet als een chic beroep, maar je moest eens weten wat een techniek erachter schuilgaat. Het is zoveel meer dan alleen poep en viezigheid. Plus, het is een crisisbestendig. Als jij een verstopping hebt, ga je toch niet eerst kijken of er nog genoeg centen op de bank staan?”