Roosendaal

KPO Basisschool Klaverweide grote winnaar Textiel Race

Textiel Race Roosendaal Klaverweide

Groep 8 van KPO Basisschool Klaverweide, met leraar Wouter Krebbeks en wethouder Klaar Koenraad (foto: gemeente Roosendaal)

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het is lang een nek-aan-nekrace geweest met de concurrenten, maar KPO Basisschool Klaverweide uit Roosendaal heeft de Textiel Race gewonnen. Donderdagmiddag verraste wethouder Klaar Koenraad de school met de prijs.

Groep 8-leerlingen van de school zamelden gezamenlijk 3673 kilo textiel in. Ook hebben ze bijna 60 kledingreparaties uitgevoerd. “En dat in drie weken tijd in plaats van vier”, vertelt leraar Wouter Krebbeks. “De eerste week van de Textiel Race waren wij namelijk op schoolkamp.”

Zodra de groep terug was van kamp, zijn ze aan de slag gegaan. “We hebben een oproep in de Bode geplaatst, en hebben geflyerd”, vervolgt Krebbeks. “Daar kregen we echt bizar veel respons op.” De school is overspoeld met mailtjes en telefoontjes van mensen die graag textiel wilden komen brengen. “Maar we kregen ook van veel ouderen de vraag of we het wilden komen ophalen. Dat hebben we gedaan.”

Sociaal aspect

Tijdens het ophalen van het textiel hebben de kinderen – naast de waarde van recyclen nog – een andere wijze les geleerd. “Hier kwam echt het sociale aspect van de race naar voren.” Veel ouderen vonden het namelijk heel leuk om even een praatje aan de deur te maken met de kinderen. Die gesprekken hebben de kinderen allemaal zelf gevoerd. Net zoals het uitleggen wat de Textiel Race nou eigenlijk is. Dat stukje burgerschap, ergens voor staan, dat is heel mooi om te zien groeien.”

Een paar jaar geleden deed de Klaverweide ook al eens mee aan de Textiel Race. “Toen zijn we op de allerlaatste dag nog ingehaald, en dus tweede geworden. Gelukkig mochten we toen alsnog mee op schoolreis.” En ook deze keer mag de groep dus op schoolreis: “Naar de uitvindfabriek in Breda.”

Lees ook: Textiel Race start in Roosendaal: ‘We willen de kinderen bewuster maken’ Lees ook: Leerlingen van De Stappen naaien kleding voor Textielrace