Bergen op Zoom

Kristy Snepvangers jaagt Amerika-droom na: ‘Wilde ik al van jongs af aan’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

“Het is goed dat je er bent anders was ik echt in slaap gevallen”, lacht de 19-jarige Kristy Snepvangers. Na een lange vliegreis vanuit Amerika is Kristy net een paar uur terug op Nederlandse bodem. Op het moment van het interview heeft de jonge sportster nog flink te maken met een jetlag. Kristy is helemaal alleen naar de andere kant van de wereld gevlogen om kennis op te doen over de paardensport.

“Het was écht geweldig”, vertelt ze enthousiast. Van kleins af aan had ze al de droom om naar het andere continent af te reizen. Begin 2024 maakt ze dit waar. “Ik wilde altijd al eens weten hoe de paardensport er daar aan toe gaat.” Haar reis ging naar Ocala en Wellington in de staat Florida. Ook maak ze nog een stop in de hoofdstad van Florida: Miami.

Ik merk dat ik het stukje zelfstandigheid heel erg heb ontwikkeld tijdens de reis.

Kristy leert ontzettend veel tijdens haar reis. “Ik ben voor het eerst helemaal alleen weg geweest. Ik merk dat ik het stukje zelfstandigheid heel erg heb ontwikkeld tijdens de reis. Je moet toch alles zelf uitzoeken. In het begin vond ik het erg spannend, maar het is toch allemaal goed gelukt.”

In Amerika leert het jonge talent veel over hoe de sport daar gaat. “Er zijn toch wel flink wat verschillen hoor”, meent ze. “Het is in Amerika veel commerciëler, je ziet en merkt dat er veel geld in de sport omgaat. Zo gaan de paarden voor veel hogere bedragen weg ten opzichte van Nederland.”

Misschien is het niveau bij ons nog net wat hoger. Dat is wel gaaf om te zien.

Toch merkt Kristy weinig niveauverschil tussen Amerika en Nederland. “Misschien is het niveau bij ons nog net wat hoger. Dat is wel gaaf om te zien.” Bij een aantal maneges heeft Kristy mogen trainen en ervaring mogen op doen. Ze mocht zelfs wedstrijden rijden.

In Amerika is Hunter rijden een speciale tak van de paardensport. “De Hunterdiscipline is erg groot daar”, weet ze te vertellen. Bij hunterwedstrijden wordt het paard beoordeeld op ontspannenheid, zijn beweging en de invloed van de ruiter op het presteren. Een andere tak van Hunter is Equitation, hierbij wordt de ruiter beoordeeld. Daar wordt voornamelijk gelet op de houding en zit, en de manier van rijden van de ruiter.

Het was voor de eerste keer in haar leven dat Kristy hunterwedstrijden reed, en gelijk viel ze in de prijzen. “Ik ben de eerste wedstrijddag tweede én derde geworden. De dag erna, tijdens de equitationwedstrijden, valt de Brabantse weer in de prijzen. Ditmaal een tweede en vijfde plaats.

De Olympische Spelen rijden is wel écht mijn ultieme doel.

Waar Kristy op haar negentiende haar Amerika droom waarmaakt droomt ze al snel verder. “De Olympische Spelen rijden is wel écht mijn ultieme doel.” De spelen van 2024 komen nog te vroeg, maar 2028 ziet ze wel zitten. “Het zou natuurlijk enorm gaaf zijn.” Ze wilt haar paarden daarvoor zeker al klaarstomen, maar beseft zich wel dat het een flinke uitdaging is. “Ik ben nog wel een jeugdruiter”, benadrukt ze. Toch zou het haar ongelofelijk gaaf lijken. “Die Olympische droom komt steeds een klein stapje dichterbij”, glundert ze.

Kristy Snepvangers op haar paard Inspiration in de waterbak.