Bergen op Zoom

Kruis van Wereldjongerendagen even te zien in Bergen op Zoom

Het WJD-kruis in Bergen op Zoom.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het WJD-kruis reist door Nederland. Dit gebeurt ter voorbereiding op de Wereldjongerendagen, die volgend jaar plaatsvinden in Portugal. Zaterdagochtend was het kruis in de St. Gertrudiskerk in Bergen op Zoom. Meerdere jongeren kwamen hier samen om het kruis te bewonderen, en gezamenlijk hun geloof te vieren.

De Wereldjongerendagen is het grootste jongerenevenement ter wereld, waar het katholieke geloof centraal staat. Het evenement trekt jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers. Volgend jaar vindt het plaats van 1 tot en met 6 augustus in Portugal. De komende weken reist het kruis door Nederland.

“Je kan het WJD-kruis vergelijken met de vlam van de Olympische Spelen”, legt Fredi Hagedoorn van de Lievevrouweparochie uit. “Die reist voor de Spelen beginnen de wereld rond, dit kruis doet dat ook.” Al is dit niet het originele kruis. Binnen het katholieke geloof is het namelijk toegestaan om replica’s te gebruiken. “Een van de Nederlandse jongeren is houtbewerker, en heeft het kruis nagemaakt.”

Gezegend

Belangrijk om te weten is dat het kruis gezegend is door de Paus. “Afgelopen zomer is een groepje jongeren hiervoor naar Rome afgereisd.” En nu reist het kruis in drie weken door Nederland.

Zaterdagmorgen kwam rond tien uur het kruis in Bergen op Zoom aan, helemaal vanuit Hilversum. De ochtend werd afgesloten met een mis. Het kruis gaat nu richting Breda.