Roosendaal

Kunstwerk stimuleert Roosendalers culturele activiteiten te organiseren

Daphne Haverkamp Daphne Haverkamp

In opdracht van Stichting Cultuur Verbindt Roosendaal ontwierp kunstenaar Tom Onrust het kunstobject TODO. Hij reist hiermee langs verschillende Roosendaalse wijken en hoopt hiermee wijkbewoners aan te sporen om zelf culturele activiteiten te gaan organiseren in hun wijk. “Het doel is dat mensen met elkaar aan de slag gaan en op culturele ideeën komen om deze vervolgens uit te voeren.”

TODO is onderdeel van de zogezegde Community Art. Het stimuleert kunst in de buitenruimte, aan de hand van een wijkonderzoek. TODO staat voor het to-do-lijstje die iedereen wel heeft en vaak vol staat met onafgemaakte ideeën. “De intentie is er vaak wel, maar de drempel om het ook echt te doen is net te groot. Het kunstobject probeert dit op een komische manier te weerspiegelen,” vertelt Onrust.

Wijkonderzoek

Tijdens het wijkonderzoek staat TODO twee weken lang op dertien verschillende plaatsen in Roosendaal. Het kunstwerk staat onder andere in Roosendaal-West en Roosendaal-Noord. Hiermee willen de kunstenaar en Cultuur Verbindt Roosendaal de aandacht trekken van de omwonenden. Deze aandacht krijgen ze ook. “Mensen komen naar buiten om te vragen wat het werk voorstelt, of gaan met elkaar of mij in gesprek over wat het nou precies kan betekenen,” aldus de kunstenaar.

Nieuwe ideeën

Onrust heeft al veel ideeën van bewoners ontvangen. Daarbij moet je denken aan beelden in een park, muziektheater, een gedichtenmuur en een balletvoorstelling. Met het kunstobject reizen ook een aantal mensen mee. Zij spreken mensen aan, geven informatie en gaan in gesprek. Er zij veel positieve reacties, maar ook tegenreacties. Mensen vinden het bijvoorbeeld niet mooi of niet nuttig. “Het gaat erom dat mensen samen actie kunnen ondernemen om het begrip ‘kunst in de buitenruimte’ voor hun eigen wijk vorm te geven.”