Putte

Kunstwerk ‘Voorspoedige Groei’ hangt weer op de gevel van een basisschool

Sita Kengen Sita Kengen

Na jarenlange opslag in een magazijn van het Markiezenhof heeft het kunstwerk ‘Voorspoedige Groei’ weer een mooie plek gekregen. Het kunstwerk hing voorheen aan de muur op basisschool De Zevensprong in Bergen op Zoom. Nu hangt het werk dat is gemaakt door Kees Keijzer op de gevel van basisschool Op Dreef in Putte.

Het kunstwerk is vorige week feestelijk onthuld door wethouder Letty Demmers en voormalig conservator van museum Het Markiezenhof Johanna Jacobs. De leerlingen van basisschool Op Dreef stonden vooafgaand aan de onthulling aandachtig te luisteren, waarna het aftellen kon beginnen. Demmers vindt het belangrijk dat het kunstwerk weer op een basisschool terecht komt. “Kunst hoort voor iedereen te zijn, iedereen moet er van kunnen genieten. Dan moet het niet ergens in een depot blijven staan waar niemand erbij kan.”

De Zevensprong

Kunstenaar Kees Keijzer (1927-1990) is de maker van het kunstwerk. Heel veel van zijn kunstwerken zijn gerelateerd aan groei wat met kinderen te maken heeft. “Daar komt de naam ‘Voorspoedige Groei’ dan ook vandaan”, legt Demmers uit. Voorheen was het kunstwerk te vinden op basisschool De Zevensprong in Bergen op Zoom. In 2001 sloot die school en is het kunstwerk in depot gegaan in het Markiezenhof.

Het is mooi dat het kunstwerk juist hier hangt

Na een lange zoektocht van Jacobs is het kunstwerk bij basisschool Op Dreef terecht gekomen. “Ik zag hier grote kale muur waar een spandoek aan hing met de mededeling dat het schoolplein opnieuw werd ingericht. De directeur van de school vond mijn idee om het kunstwerk hier te hangen prachtig.” Demmers vindt het mooi dat het kunstwerk juist hier hangt. “Het hangt op een plek die heel optimistisch naar de toekomst kijkt.”

Naoorlogse kunst

“Het is een typisch voorbeeld van naoorlogse kunst”, vertelt Jacobs. “Men wilde Nederland weer opbouwen, maar dan beter dan het was. De zon verbeeldt hierbij het vooruitgangsoptimisme”, legt ze uit. Ze vindt het een opwaardering van de muur en het plein met al het groen. “Ik ben erg trots en blij dat het weer hangt.”

Het komt hier goed terecht

Ook Demmers is blij met de komst van het kunstwerk. “Het komt hier echt goed terecht. Ik vind het erg leuk dat de kinderen er enthousiast op reageren. Het hangt hier prachtig, het hangt letterlijk in de zon.”