Bergen op Zoom

Kwart miljoen houdt herinnering aan omgekomen soldaten levend

Het ontwerp van het nieuwe bezoekerscentrum aan de Ruytershovenweg. (Persfoto: Grassodenridder / Stichting Erevelden Bergen op Zoom)

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Het Bezoekerscentrum Militaire erevelden Bergen op Zoom heeft 250.000 euro subsidie gekregen van de provincie Noord-Brabant. Ze ontvangt het bedrag, omdat de provincie de geschiedenis graag op een beleefbare manier wil doorgeven aan volgende generaties. “Bezoekers krijgen de gezichten achter militairen te zien en de geschiedenis van de oorlog wordt verteld,” aldus gedeputeerde Stijn Smeulders.

Het bezoekerscentrum moet onderdeel gaan uitmaken van Brabant Remembers, dat persoonlijke verhalen over de Tweede Wereldoorlog verzamelt en bewaart. Er is ruim 1,6 miljoen euro nodig om het daadwerkelijk van de grond te krijgen.

Herdenken en link naar heden

De tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen geallieerden zullen in het centrum herdacht worden. Verder kunnen bezoekers er meer over de twee begraafplaatsen en de Slag om de Schelde leren.

De twee erevelden met graven van de ruim 2400 Britse en Canadese soldaten, waartussen het bezoekerscentrum komt, houden de strijd voor onze vrijheid levend. Voorzitter Giel Janssen wil daar, gezien de huidige situatie in Oekraïne, graag aan bijdragen. “Het is belangrijk om te kunnen herdenken en daarmee de link naar het heden te leggen.”