Bergen op Zoom

Kyra en Lars prokkelen in winkelcentrum De Zeeland: ‘Dit is zo leerzaam!’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Mensen met een verstandelijke beperking die werken met mensen zónder een verstandelijke beperking. Dat is waar het tijdens de Prokkelstagedag om gaat. Het doel: elkaar beter leren kennen. Donderdagochtend gingen zo’n 130 cliënten van S&L Zorg prokkelen.

Ietwat zenuwachtig komt een club van S&L Zorg winkelcentrum De Zeeland in Bergen op Zoom binnen. Wat staat ze deze ochtend te wachten? “Vooraf mochten ze een voorkeur geven over wat ze graag wilden gaan doen”, vertelt teamleider dagbesteding Dianne van Loenhout.

Alle winkels van de begane grond in het winkelcentrum doen mee. “Dat hebben we te danken aan Marianne van de Bloemenshop, zij heeft dit geregeld voor ons”, vervolgt Van Loenhout. Negen cliënten zijn verdeeld over Berry’s Bloemenshop, de Versmarkt, de Etos, de aardbeienkraam, Crusio en de Albert Heijn.

Dit is geweldig, ik ben verslaafd aan kaas, en mag vandaag in een kaaswinkel werken!

In De Zuivelhoeve is Kyra Notmeijer druk bezig met het afwegen en inpakken van kaas. “Geweldig, want ik ben echt verslaafd aan kaas”, vertelt ze terwijl ze ijverig doorwerkt. “Dat ik vandaag in een kaaswinkel mag werken maakt het dus wel extra leuk voor mij.” Naast de lol die ze beleeft, leert Kyra ook een heleboel. “Ik ben niet zo goed met nummertjes, maar het lukt me wel om de kaas af te wegen.”

Ik ben heel blij dat ik hier vandaag mocht komen.

Twee winkels verder is Lars de Jong druk bezig met het aanvullen van flessen drank. “Ik sta deze ochtend in de slijterij”, legt hij uit. “Echt heel leuk. De mensen hier zijn goed voor me, en ik vind het werk uitdagend.” Vol trots laat hij een in folie inpakte fles wijn zien. “Helemaal zelf gedaan. Ik ben heel blij dat ik hier vandaag mocht komen.”

De prokkelstagedag is volgens Van Loenhout de kers op de taart. “Als je ze ziet glimlachen, kroelen en knuffelen en het enthousiasme eraf ziet stralen, dan voel ik alleen maar trots.”

Kyra achter de toonbank in De Zuivelhoeve.