Roosendaal

Laadpaalpaniek dreigt door enorme toename e-bikes: ‘Nu actie ondernemen’

Als het aan Eric de Regt ligt, zien we dit soort punten de komende jaren veel meer in Roosendaal.

Sven de Laet Sven de Laet

Stel: je fietst heerlijk een rondje door de Brabantse bossen, maar plots begeeft de accu van je stalen ros het. Een reëel scenario, nu het aantal elektrische fietsen explosief stijgt. Maar waar de laadpalen voor auto’s uit de grond schieten, is dat volgens het Roosendaalse raadslid Eric de Regt voor fietsen allerminst het geval.

Om zijn punt te onderstrepen, pakt De Regt er nog eens de cijfers bij. “Alleen vorig jaar werden er al meer dan een half miljoen e-bikes verkocht. Dat is meer dan de helft van alle verkochte fietsen.”

Je wilt niet dat oudere mensen zonder stroom raken, omdat ze per ongeluk een verkeerde route pakken.

En dus liggen problemen volgens hem op de loer. “Gemiddeld zijn het wat oudere mensen die op zo’n fiets rijden. Je wilt niet dat die zonder stroom raken, omdat ze per ongeluk een verkeerde route pakken. Of dat ze die nacht zijn vergeten om de accu volledig op te laden.”

Om dat soort pech te voorkomen, dringt het raadslid nu aan op de komst van extra paaltjes. “De gemeente Roosendaal geeft altijd aan graag fietsvriendelijk te zijn en investeert veel in het onderhoud van fietspaden. Dit hoort ook in dat plaatje.”

De Regt heeft ook al een aardig plan in zijn hoofd. “Ten eerste moeten er oplaadpunten komen langs drukke fietsroutes. Bij een bankje of watertappunt, bijvoorbeeld.” Maar hij ziet nog een gouden kans. “Voor de horeca. Als je nou zorgt voor zo’n paaltje op je terras, haal je die investering er zo uit. Mensen moeten toch even wachten, dus bestellen ondertussen een lekker drankje. Win-win.”