Moerdijk

Laagvliegende helikopters bij militaire oefening rond Moerdijk: Apaches en Chinooks

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Bewoners van de regio Moerdijk kunnen tot en met donderdag 9 juni overlast hebben door laagvliegende helikopters. Het Defensie Helikopter Commando, DHC, houdt samen met de Koninklijke Landmacht een training. Piloten moeten leren onder de radar door te vliegen en kunnen dus laag over komen. Het DHC vliegt rond Moerdijk met twee Apache gevechtshelikopters en twee Chinook transporthelikopters. De exacte plekken en tijdstippen maakt defensie niet van tevoren bekend.

De training moet het DHC voorbereiden op gevaarlijke situaties, zegt defensie op de website van de gemeente Moerdijk. Als er een grote dreiging is, kunnen de piloten niet op hoogte vliegen, want dan zijn ze vol in het zicht. “Laagvliegen en gebruik maken van de dekking van het terrein is een manier van zelfbescherming voor helikoptervliegers. Dit vraagt echter wel om specifieke training en ervaring.”

Dekking zoeken achter bomen of heuvel

De helikopters vliegen dus laag genoeg om zich te kunnen verstoppen. “Dekking zoeken doen zij op lage hoogte achter obstakels, zoals een rij bomen, een bosperceel of heuvel,” aldus defensie. “Hierdoor kunnen zij ongezien hun missie uitvoeren en buiten het radarbeeld van de tegenstander blijven.”

Helikopters vliegen normaal altijd boven de 45 meter. Tijdens de oefening vliegen ze daar dus onder. Defensie belooft om zo min mogelijk overlast te veroorzaken. Maar als omwonenden toch last hebben van de laagvliegende helikopters, kunnen ze een klachtenformulier invullen.

Lees ook: Gevechtshelikopters oefenen op minimale vlieghoogten boven bossen van Ossendrecht