Ossendrecht

Gevechtshelikopters oefenen op minimale vlieghoogten boven bossen van Ossendrecht

Maarten Elst Maarten Elst

Dinsdag vindt de laatste dag van de grootschalige militaire oefening Green Strike plaats. Verschillende militaire gevechtshelikopters van het Defensie Helikopter Commando (DHC) en grondtroepen van de Koninklijke Landmacht oefenen samen in de omgeving van Ossendrecht. Tussen half tien en half één oefenen ze in de bossen bij Ossendrecht. Volgens vliegbasis Woensdrecht, die de communicatie van de oefening verzorgt, gelden de minimale vlieghoogten voor de gevechtshelikopters.

Al enkele dagen oefenen de Koninklijke Landmacht en de Koninklijke Luchtmacht boven West-Brabant. “In de militaire oefening wordt de grond-lucht-samenwerking en het leveren van luchtsteun voor grondtroepen getraind”, laat de vliegbasis weten. “Zogenaamde Close Air Support (CAS) procedure beoefend. CAS is een vorm van direct support aan grondtroepen, waarbij militaire gevechtsvliegtuigen of helikopters vuursteun leveren op korte afstand van de eigen troepen. CAS vergt een grote mate van coördinatie tussen lucht- en grondeenheden en daarom is communicatie tijdens de uitvoering noodzakelijk.

Minimale vlieghoogten

Bewoners uit de gemeente Woensdrecht kunnen geluidshinder ervaren aan de hand van laagvliegende gevechtshelikopters. “Voor deze oefening gelden de minimale vlieghoogten”, geeft de vliegbasis aan. In het kader van de Green Strike-oefening kunnen helikopters daardoor op minimale vlieghoogten van 45 meter.