Bergen op Zoom

Laatste dagen leut in De Leutkelder: ‘Door coronacrisis de strijd verloren’

"De leutkelder et kommede 5 dage de leut, maar eelaas gin toekomst mir." | Foto: De Leutkelder.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

“De leutkelder et kommede 5 dage de leut, maar eelaas gin toekomst mir. Twee weke geleeje krege me t’ore da dees onze leste vastenavend zal zijn.” Dat schrijft Gastrobar De Stadskelder, nu De Leutkelder, op Facebook. Na een lange, juridische strijd, moeten Koen en Wendy noodgedwongen de deuren van hun café sluiten.

Tegenslag na tegenslag kregen Koen en Wendy te verduren. “Toen we door corona noodgedwongen de deuren moesten sluiten, begonnen de problemen”, vertelt Koen. Door de sluiting kwamen er bij Wendy, de eigenaar van De Stadskelder, geen inkomsten binnen. “Huurkorting konden we niet krijgen, en dus ontstond er een huurachterstand”, vervolgt Koen.

Juridische strijd

Er volgde een juridische strijd, waarin Koen en Wendy van alles probeerden om de problemen op te lossen. Maar wat ze ook deden, het lukte niet. Eind 2022 waren er nog twee laatste rechtszaken. “En de vrijdag vóór het Neuzenbal, kregen we te horen dat we die hadden verloren.” Tot overmaat van ramp kregen de kroegbazen op de dag van het Neuzenbal fusten vol met zuur bier. “We konden de tent dus wel dichthouden die avond.”

De onzekerheid bleef. Mochten ze op zijn minst de Vastenavend open blijven? “De woensdag na het Neuzenbal kregen we een brief op de mat, binnen drie dagen moesten we de boel leegruimen en verlaten.” Gelukkig gaf de gemeente uiteindelijk toch medewerking, waardoor De Leutkelder gewoon open kan blijven tijdens Vastenavend. Maar vanaf 1 maart houdt het dan echt op.

Dubbele gevoelens

De laatste dagen leut in De Leutkelder zijn dus ingegaan. “We leven altijd ontzettend naar de Vastenavend toe. Nu staan we wel met dubbele gevoelens achter de bar.” De gedachte dat dit de laatste keer is, doet ontzettend zeer. “Alleen al voor de Vastenavend zou ik dit niet kwijt willen. Ik vind het erg moeilijk”, aldus een teleurgestelde Koen.

In een laatste boodschap op Facebook is te lezen: “Me n’ ope jullie dees dage nog mee veul leut te meuge n’ ontvange en zo same de afgeloope 10 jaar same n’af te sluite. Lieve Krabbe, dagge bedankt zijt da witte.”