Hoeven

Lang niet ieder dorp of stad heeft een prinses tijdens carnaval: ‘Mooie toevoeging’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Het is ieder jaar een groot geheim, wie o wie wordt de nieuwe prinses van Peejenland? Op carnavalszaterdag wordt ze bekend gemaakt op een overvol Peejenplein voor de inwoners van het dorp Hoeven. Maar lang niet iedere stad of dorp is bekend met een prinses. Sterker nog: de prinsessen zijn schaars tijdens carnaval.

“Ik denk dat een prinses een hele mooie toevoeging is aan het protocol”, begint Naomi van Oosterhout (23). Tijdens het ‘D’oevense carnaval’ mocht zij afgelopen jaar de rol van prinses vertolken. Met warme gevoelens kijkt ze terug op de voor haar geweldige periode. “Ik kan het niet in woorden beschrijven hoe geweldig het was. Ik heb ontzettend veel mooie momenten mogen meemaken als prinses zijnde.”

Voor Naomi was het hoogtepunt carnavalszondag. Die ochtend bezoekt ze samen met het protocol een dagbesteding voor mensen met een beperking. Vervolgens zijn ze doorgegaan naar het KBO en in de middag was er een kindermiddag. “Het was een dag voor letterlijk jong en oud, dat vond ik echt geweldig.”

Ik weet niet beter, dan dat Hoeven een prinses heeft.

Naomi is opgegroeid in Hoeven en woont hier nog steeds met veel plezier. “Ik weet niet beter, dan dat Hoeven een prinses heeft.” Nu ze de rol zelf heeft, valt het haar wel meer op dat andere dorpen of steden vaak geen prinses hebben. “Laatst was ik op een verbroederingsbal met verschillende dorpen, dan ben ik bijna de enige in een mooie jurk. Het is blijkbaar dus best bijzonder in de regio.” Desalniettemin vindt ze het juist mooi dat het niet overal hetzelfde gaat. “Ik vind het mooi dat ieder dorp of stad op hun eigen manier carnaval viert.”

Vroeger als klein meisje keek ik echt op tegen de prinses.

“Vroeger als klein meisje keek ik echt tegen de prinses op. Daar wilde je mee dansen, daar wilde je mee op stap. Dat ik de prinses mocht zijn is dus echt een meisjesdroom die uitkomt.” Naomi wil er daardoor tijdens haar termijn als prinses speciaal voor de kinderen zijn. “Het is mooi om de kinderen te zien genieten van het carnavalsfeest.”

Het artikel gaat verder onder de foto.

In de voortuin van Naomi staat een groot bord, zodat iedereen kan zien dat hier de prinses woont.

In Hoeven wordt er rondom de prinses een hele happening van gemaakt. Prinses ben je maar één jaar en mag je ook maar één keer zijn. “Je kunt je er niet echt voor opgeven, je kan hooguit de prins het laten weten dat je het graag zou willen”, legt de Peejenprinses uit. Je moet dus echt gevraagd worden, Dit kan de prins doen vanaf de elfde van de elfde. Vervolgens mag niemand dit tot aan carnavalszaterdag weten. “Ik durf best te zeggen dat dit het grootste geheim van het dorp is dan”, lacht Naomi.

Ik durf best te zeggen dat dit het grootste geheim van het dorp is.

Rond 11-11 beginnen de eerste speculaties al, en tijdens verschillende bouwersfeesten wordt er al flink gevist wie de nieuwe prinses zal worden. Er is zelfs een website waarop mensen de nieuwe prinses mogen raden. Een aantal weken voor carnaval wordt de prinses in het geheim aan het protocol voorgesteld. “Ik weet zelf niet wie de nieuwe prinses zal worden, want ik zet natuurlijk mijn kroontje weer af. Het is écht een groot geheim.”

Carnavalszaterdag wordt op het Peejenplein, het plein voor de Sint-Jan de Doper kerk, het prinsessenspektakel georganiseerd. Om 14:00 wordt dan de nieuwe prinses bekend gemaakt aan alle inwoners. “Het is echt wel een groot ding.” Na de bekendmaking draait de nieuwe prinses de hele carnaval mee, inclusief de optocht. Tot aan de volgende carnavalszaterdag is de prinses bij alle ‘verplichtingen’ erbij, tot er weer een nieuwe prinses is.

Het is jammer dat het voorbij is, maar ik vind het ook wel weer leuk dat ik met mijn vriendinnen weer op stap kan tijdens carnaval.

“Het is jammer dat het voorbij is, maar ik vind het ook wel weer leuk dat ik met mijn vriendinnen weer op stap kan tijdens carnaval.” Toch zou Naomi zo weer volmondig ja zeggen als ze opnieuw gevraagd zou worden. “Helaas is dit niet mogelijk, maar het zou wel erg leuk zijn”, besluit ze.

Het Peejenplein tijdens de bekendmaking van de prinses. Foto: Archief Naomi van Oosterhout.
Lees ook: ZuidWest brengt ook deze carnaval en vastenavend de leut weer bij je thuis