Bergen op Zoom

Lawaaierige spoorwissels in Bergen op Zoom in 2022 vervangen

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Spoorwegbeheerder ProRail gaat de lawaaierige spoorwissels in Bergen op Zoom vervangen. De werkzaamheden staan gepland voor de tweede helft van 2022. Dat antwoordt wethouder Patrick van der Velden op vragen van Lijst Linssen.

Omwonenden van het spoor in Bergen op Zoom zijn over een paar jaar verlost van de geluidsoverlast van oude spoorwissels. Spoorwegbeheerder ProRail gaat enkele wissels vervangen, waaronder de twee lawaaierige wissels. De werkzaamheden staan gepland voor de tweede helft van 2022. Dat antwoordt wethouder Patrick van der Velden op vragen van Lijst Linssen.

Overlast speelt al sinds 2015

De overlast speelt al jaren. De eerste brieven met klachten kwamen in 2015 bij de gemeente binnen, aldus Lijst Linssen. De overlast is het grootst voor bewoners van appartementencomplex De Statie, bewoners van de Parallelweg en bewoners van de zijstraten in de buurt. Volgens Lijst Linssen had de overlast lang genoeg geduurd en werd het tijd om ProRail onder druk te zetten.

Ook de gemeente Bergen op Zoom vond dat de wissels vervangen of gerepareerd moesten worden. En dan het liefst zo snel mogelijk. Maar dat blijkt lastig, schrijft Van der Velden. “We hebben al een toezegging van ProRail om de wissels in de tweede helft van 2022 te saneren. We hebben geprobeerd om de planning van ProRail te beïnvloeden en aan te dringen op het zoveel mogelijk naar voren halen van de sanering. Dit is echter niet mogelijk.”

Plannen van grote werkzaamheden kost tijd

ProRail wil het opknappen van de wissels meenemen in grotere onderhoudswerkzaamheden. Wethouder Van der Velden: “Deze wisselsanering maakt onderdeel uit van een groter project waarin meerdere werkzaamheden worden gecombineerd. Voor de voorbereiding en de buitendienststelling is tijd nodig.”

Lijst Linssen wilde dat de gemeente Bergen op Zoom opnieuw met ProRail om de tafel zou gaan zitten om het opknappen van de spoorwissels te bespreken. Maar omdat ProRail de werkzaamheden nu in de planning heeft staan, vindt de wethouder zo’n gesprek niet meer nodig.

Lees ook: Lijst Linssen eist actie van ProRail tegen lawaaierige spoorwissels