Roosendaal

VOLOP: Leegstand winkelhart Roosendaal creatief aanpakken

Ook in de Braberstraat ging de deur van leegstaande panden even van het slot.

Herbert Kats Herbert Kats

Roosendaal heeft -letterlijk- stappen gezet naar een creatieve invulling van leegstaande winkelpanden in het centrum.  Voor het project VOLOP is erg veel belangstelling. “Zelfs toen het project in Den Bosch startte waren er niet zóveel mensen’, bekent projectleider Maruja Gutierrez.

Wethouder Sanneke Vermeulen (economie) en Gutierrez zijn blij verrast over de hoge opkomst in het Wapen van Roosendaal. Daar waren bij de aftrap van het project vrijdagmiddag 120 mensen aanwezig. Dubbel zo veel als verwacht. Van creatievelingen met een idee en startups tot vastgoedeigenaren en makelaars. “Een goed teken”, vond de organisatie.

Matchen

Doel is deze partijen bij elkaar te brengen (‘matchen’) zodat via een nieuwe bestemming voor de leegstand weer de loop in het winkelhart komt. “Alles is mogelijk”, riep presentator Ruud van Osta enthousiast. Gutierrez was iets voorzichtiger: ”Het gaat niet om het commerciële oogmerk, maar om wat het best past.” Van Osta: “Dus geen zaakjes voor telefoonhoesjes.”

Toegevoegde waarde voor de binnenstad, zoals VOLOP het samenvat. Een win-win. De mensen die in de winkelpanden trekken tekenen een gebruikersovereenkomst die hun vaste lasten beperkt tot gas, water en licht. Geen huurcontract dus, maar een tijdelijke regeling totdat een definitieve bestemming voor pand of grond is geregeld. Bedoeld om zichzelf én het pand letterlijk in beeld te brengen.

Gidsen

Het Wapen diende als een centraal gelegen uitvalsbasis van de KickOff. Via een presentatie werd in beeld gebracht wat VOLOP na de start in Den Bosch al heeft bereikt, ook in steden als Oss, Helmond en Waalwijk. Roosendaal is de zevende Brabantse stad die deze route volgt.

Na de uitleg werd het gezelschap opgedeeld en gingen vier groepen en evenzovele gidsen op pad om leegstaande winkelpanden te bekijken. Dat betekende veel volk rond plekken die anders een verlaten indruk maken.

Centrum is zo klein dat het te belopen is

Presentator Van Osta stelde de wandelaars op voorhand gerust. “Ene Riek Bakker heeft het centrum zo klein gemaakt dat het te belopen is”, grapte hij. “We hebben het vaak over rotte kiezen. Nu moeten we de vulling terug zien te vinden.”

Een ‘pitch’ met een mogelijke invulling voor een leeg winkelpand.

Ontmoetingspunten

Vooral het voormalige pand van Jan Snel kon zich over belangstellingen van meerdere creatievelingen verheugen, bleek na een uurtje bij terugkeer in Het Wapen. Maar ook over de Braberstraat waren er volop ideeën voor ontmoetingspunten, een escaperoom/experience, galerie of bijvoorbeeld een kindertheater met lesmogelijkheden.

Als het aan wethouder Vermeulen ligt wordt er haast gemaakt met de ‘matches’ die de KickOff van het project opleverde. Ze spiegelt zich aan de andere steden waar VOLOP draait en zegt: ”Dit wil ik in mijn termijn nog doen.”