Bergen op Zoom

Leerlingen hebben het voor het zeggen: MollerJuvenaat staat in het teken van groen en duurzaamheid

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De gymnasiumleerlingen van het MollerJuvenaat zijn inmiddels al gewend aan hun nieuwe schoolgebouw. Maar dinsdag was het dan eindelijk zover dat ook collegadocenten, omwonenden en betrokkenen van de onderwijslocatie het vernieuwde gebouw, House of Students, mochten ontdekken. “De leerlingen hebben echt meegedacht over de inrichting van het gebouw.”

Eén ding moest duidelijk zijn tijdens de officiële opening: de leerlingen hebben grote inspraak gehad op de inrichting van het gebouw. “Al het groen dat je in de school ziet is echt door de leerlingen aangedragen”, vertelt rector Titus Frankemölle trots. “Vandaar ook de naam ‘House of Students’. Duurzaamheid vonden ze erg belangrijk. Dat zie je door heel de school, er is veel gerecycled materiaal gebruikt.” Binnenkort wordt er nog een tuin aangelegd op het terrein.

Drukte in de kantine, die industrieel is ingericht.

Ook Carin Veringa is trots op ‘haar’ school. Carin is de afdelingsmanager van de bovenbouw van het gymnasium. “Op het Juvenaat werkten we al meer met de nieuwe vorm van onderwijs. Dus onderwijs aangepast aan de leerling. Dat kan versneld zijn, maar ook vertraagd. Bij ‘t Moller gebeurde dat minder, maar daar gaat nu verandering in komen.”

De verhuizing was wel nodig, vertelt Veringa. “Het Juvenaat had een leuk gebouw maar lag te ver van ‘t Moller om makkelijk te kunnen pendelen. Dit gebouw was vrij, en dus hebben we het helemaal herbouwd. Er moest van alles aan gebeuren. Maar het is super mooi geworden.”

Leerlingvriendelijk

Zo zijn er speciale ruimtes gecreëerd waar de leerlingen zich terug kunnen trekken of juist kunnen samenwerken. “Mijn zoon zit op deze school. Dit bord is meegenomen vanuit de vorige locatie van het Juvenaat, waar hij eerst naartoe ging”, vertelt één van de bezoekers, Kitty van Schil, terwijl ze naar een bord kijkt dat aan de muur hangt. “Fijn dat er dus ook ‘eigen’ spullen hier zijn opgehangen. Dat maakt het voor de leerlingen die zijn verhuisd ook hun plekje.”

Een eindje verderop in de gang staat Walther Van Bedaf, hij is directielid van het ‘t Ravelijn in Steenbergen. “Het is wel een beetje gluren bij de buren”, zegt hij met een lach op zijn gezicht. “Maar het is prachtig. Leerlingvriendelijk. Kijk alleen al naar de inrichting, maar ook naar het meubilair wat echt van deze tijd is. Het doet echt recht aan de nieuwe vorm van onderwijs.”

Lees ook: Geen hubkes-, maar wupkeszegening voor brugklassers MollerJuvenaat