Bergen op Zoom

Leerlingen Roncalli tonen verspilling textiel aan met inzamelingsactie

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Havo-leerlingen van de Roncalli Scholengemeenschap in Bergen op Zoom hebben vrijdag kleding ingezameld om aandacht te vragen voor het klimaatprobleem en de verspilling van textiel.

De opbrengst was flink: 25 vuilniszakken vol kleding zijn er opgehaald bij familie, vrienden en bevriende basisscholen. De kleren worden weggegeven aan de hulporganisatie Zending over Grenzen. Die gaat de kleding uitdelen in Oost-Europa onder de allerarmsten.

Examenopdracht over milieu

Mila, Nomi, Meike, Annabel en Carmen kregen voor Maatschappijleer een examenopdracht. Ze moesten een presentatie houden over het milieu. De scholieren kwamen er achter dat er in Nederland elk jaar maar liefst 54 miljoen kilo textiel wordt verbrand. “Onvoorstelbaar hoe schadelijk dat is voor het milieu”, zegt Nomi. “Wij wisten dit niet en ik denk dat heel veel mensen het ook niet weten. En er zijn helemaal geen wetten die dit tegengaan.”

Meike bedacht dat je de verspilling goed kan laten zien door alle ingezamelde kleding op te hangen. De tuin van Roncalli werd dan ook volgehangen met lange waslijnen voor een overduidelijke boodschap: we kopen te veel kleding en gooien te veel weg. De 5 leerlingen wilden niet alleen een milieuboodschap geven. Er moest ook iets goeds gebeuren met de ingezamelde kleding.

Bewuster geworden

“We willen niet alleen iets nieuws of interessants doen, maar ook iets goeds”, aldus Mila. “Daarom doneren we de opgehaalde kleding na onze actie aan Zending over Grenzen. We hebben een filmpje gezien waarop we zagen waar de kleding terecht komt. Hier is een jas misschien iets kleins, maar in Oost-Europa zijn ze er zo dankbaar voor. Als je de gezichten ziet van de gezinnen die het ontvangen, dat is ‘touching’!”

Of andere leerlingen van Roncalli voortaan bewuster omgaan met hun kleding en schoenen, dat is nog even afwachten. Maar de 5 klasgenoten heeft het in elk geval wel de ogen geopend. Bijvoorbeeld bij schoenenfan Annabel. “Schoenen zijn echt mijn ding, maar in het vervolg maak ik ze gewoon wat vaker schoon, voordat ik nieuwe koop.” Ook de anderen hebben hun koopgedrag al meteen veranderd. “Ik koop vaker tweedehands kleding.” “Ik koop alleen nog als ik het echt nodig heb.” En “ik draag regelmatig kleding van oudere nichten en doneer mijn oude kleding.”

Uit je bubbel

Nomi: “Denk wat minder aan jezelf en blijf niet in je eigen bubbel zitten. Denk ook aan anderen die het minder goed hebben dan wij. En klaag eens was minder.” Welk cijfer Mila, Nomi, Meike, Annabel en Carmen gaan krijgen voor hun actie en presentatie wordt binnenkort bekend gemaakt. Maar volgens de docente Maatschappijleer zit dat wel goed.