Halsteren

Leerlingen van Steenspil maken 400 liter soep voor de minima

Gijs van Iwaarden Gijs van Iwaarden

Leerlingen van acht scholen in West-Brabant hebben vrijdag vierhonderd liter soep gemaakt voor mensen in armoede. Dat deden ze speciaal voor het nieuwe project ‘Voedzaam’. Vrijdag, op de dag van NL Doet, is het project van start gegaan. Leerlingen van Curio De Steenspil in Halsteren maakten gezamenlijk zo’n honderd liter soep.

Het project is opgezet door Curio ISK, W4L (WOD4LIF(V)E), Samen in de Regio en Our Workflow. Bij binnenkomst in het klaslokaal, is het meteen duidelijk dat je in een keuken staat. De geur van uien en knoflook vult meteen de ruimte. Voor het project Voedzaam heeft de vmbo-school de challenge bedacht om zoveel mogelijk soep te maken. Die soep gaat naar mensen die tegen of onder de armoedegrens leven in West-Brabant.

Enthousiasme

Curio Steenspil is één van de acht scholen die mee heeft gedaan aan de challenge. De soep die de leerlingen maken, zo’n honderd liter, wordt opgehaald door het Leger des Heils en de SDW (een organisatie die mensen ondersteunt met een beperking of ontwikkelingsachterstand). “We willen in de regio door middel van deze challenge meer naamsbekendheid krijgen”, vertelt Wendy Prop, intermediair bij Samen in de Regio

Prop ziet buiten het goede doel waarvoor ze bezig zijn, ook het enorme enthousiasme bij de leerlingen. “Gisteren heb ik de ingrediënten naar de scholen gebracht. Er was zelfs een school waarvan de leerlingen buiten op ons stonden te wachten”, vertelt ze glunderend. “Ze konden niet wachten om te beginnen met koken.”

Je weet dat je het met een goed hart doet voor de mensen

Één van de leerlingen van de Steenspil, die zelf ook achter het fornuis staat, is blij dat ze kookt voor een goed doel. “Dit is de eerste keer dat ik vrijwilligerswerk doe, maar het voelt fijn om mensen te helpen”, vertelt ze terwijl ze bezig is met haar tomatensoep. Haar klasgenote, die op dat moment de knolselderij aan het snijden is, ziet zichzelf nog wel vaker koken voor een goed doel. “Je weet dat je het met een goed hart doet voor de mensen.”

Voedverspilling tegengaan

Het project heeft alle gebruikte groenten geschonken gekregen of geregeld bij de groenteboer. Het is voor Richard Klaasen, oprichter van W4L, erg belangrijk dat de gebruikte groenten niet weggegooid worden. “Onze drie belangrijkste pijlers zijn het maken van goede, gezonde voeding, het tegengaan voedselverspilling en het lokaal aanbieden van dit eten”, vertelt hij.

De W4L-oprichter legt uit dat ze de ambitie hadden om iets te gaan doen met voeding. “We wilden lokaal iets doen voor de samenleving”, legt hij uit. “We hopen op een mooi initiatief, waarbij ook andere partijen zich aansluiten bij ons project. Misschien ook wel buiten West-Brabant!”