Putte

Lichtstoet brengt zaterdagavond magie in Putte: ‘Het wordt prachtig’

Foto: Stichting Lichtstoet Woensdrecht

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Een carnavalsoptocht, maar dan in het donker en met prachtig verlichte wagens. Dat is de Lichtstoet van Stichting Lichtstoet Woensdrecht, die dit jaar eindelijk weer plaatsvindt. Zaterdag 15 oktober rijdt de stoet van elf wagens en meerdere muziek- en carnavalsgroepen door de straten van Putte. “Zo’n stoet is echt indrukwekkend.”

Bijzonder is dat de stoet dit jaar internationaal gaat. Het startpunt is namelijk bij sporthal ‘t Kooike, dat in België ligt. “Dat is ons gevraagd vanwege het 775 jarig bestaan van Putte”, vertelt Henk van de Brug van Stichting Lichtstoet Woensdrecht. “We starten om half acht ‘s avonds vanaf ‘t Kooike, en rijden in een rechte lijn naar Nederland.”

ZuidWest TV en terugkijken

Voor wie de Lichtstoet graag wil bekijken, maar helaas niet langs kan komen, zendt ZuidWest TV de optocht live uit. De uitzending begint zaterdagavond om half acht. Woensdag 19 oktober is de uitzending nogmaals terug te zien op ZuidWest TV. De uitzending van de lichtstoet Putte is ook online terug te kijken.

Internationaal

Dat er nu ook het een en ander over de grens geregeld moet worden, is wel even wennen voor de organisatie. “In Nederland ben je alles gewend en lukt het zo, nu moeten we toch wat meer regelen en uitzoeken.” Maar, dat hoort erbij. “We krijgen de volledige medewerking vanuit België, alle lof daarover.” Het enige nadeel is dat de straatverlichting in België niet uit kan. “Maar de verlichting is daar minder fel dan in Nederland, dus zo’n ramp is het niet.”

Stoet

Er doen dit jaar elf wagens mee aan de optocht. Dat is wel wat minder dan normaal. “Je merkt dat bouwclubs echt nog in de opstartfase van het bouwen zitten. Er was vooraf veel animo, maar helaas zijn er veel afzeggingen gekomen. Dat heb je natuurlijk na die paar jaar zonder evenementen en optochten.”

Al met al gaat het een prachtige stoet worden volgens Henk. “We verwachten dat de stoet rond negen uur ‘s avonds aankomt op de eindbestemming. Daarna is er nog een afterparty in De Biezen, maar in alle horeca worden wel wat extra activiteiten georganiseerd.”