Bergen op Zoom

Liefde voor racen werd Denny bijna fataal: ‘Ik heb een tweede leven gekregen’

Denny naast de auto van Michael Schumacher.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Hij werkte als taxichauffeur, en is gek op Ferrari’s. De 48-jarige Denny Lazarom uit Bergen op Zoom is groot Formule 1-liefhebber. Maar zijn leven veranderde drastisch, toen hij in 2004 met hoge snelheid tegen een boom botste. “Het voelt alsof ik een tweede leven heb gekregen.”

Het was in 2004 dat Denny met 170 kilometer per uur tegen een boom reed op de Huijbergsebaan bij Bergen op Zoom. Op die weg mag je eigenlijk maar tachtig kilometer per uur. De klap was zo hard, dat Denny door de voorruit vloog en de auto nog drie andere bomen omver reed. Van het voertuig was niets meer over. “Als ik niet uit de auto was geslingerd, was ik er nu niet meer geweest.”

De arts verwachtte niet dat ik levend in het Erasmus Ziekenhuis zou aankomen.

Dat Denny het ongeluk überhaupt overleefde had niemand verwacht. “Ik ben eerst met de ambulance naar het ziekenhuis in Bergen op Zoom gebracht. Maar al snel moest ik met spoed naar het Erasmus Ziekenhuis in Rotterdam. De arts had niet verwacht dat ik daar levend aan zou komen.”

Denny kwam buiten bewustzijn aan in Rotterdam. “Ik heb bijna vier maanden in coma gelegen.” Door de klap brak Denny zijn elleboog, en liep hij hersenletsel op. “Tijdens een operatie hebben drie artsen mijn hoofd opengemaakt, om de druk van mijn schedel te halen. Ze wisten zeker dat ik het einde van 2004 niet zou halen.”

Ik leef al achttien jaar met bonustijd.

Dat Denny in 2023 nog steeds leeft, ziet hij dan ook als een tweede kans. “Eigenlijk ben ik aan een nieuw leven begonnen. Ik leef al achttien jaar met bonustijd.” Toen hij ontwaakte uit zijn coma, kon hij een paar maanden niet praten. De linkerzijde van zijn lichaam is sindsdien verlamd. “Een vriend van mijn moeder zei wel eens dat hij het wel lekker vond toen ik niet kan praten. Ik praat zoveel. En nu helemaal, want die verloren tijd moet ik inhalen.”

Hoe zijn leven eruit zag voor zijn ongeluk, weet hij niet meer. “Ik was taxichauffeur, dat weet ik wel.” Volgens vrienden en familie deed hij graag alles wat God verboden heeft. “Nog steeds wel een beetje hoor. Vandaag ben ik nog door rood gereden met mijn scootmobiel.”

Mijn Ferrari gaat helaas niet zo hard.

Vervelen doet hij zich in zijn ‘nieuwe’ leven overigens ook niet. “Ik cross heel Bergen op Zoom door. Doe voor heel veel mensen boodschappen, breng soms wel eens pakketjes weg voor bekenden. Je kan wel achter de geraniums gaan zitten, maar daar word je niet gelukkiger van hoor.”

Eén ding is altijd hetzelfde gebleven: zijn liefde voor (race)auto’s. Zijn rode scootmobiel is zelfs zo gepimpt dat het lijkt alsof hij in een Ferrari rijdt. “Maar helaas gaat mijn Ferrari niet zo hard.”

Denny’s rode Ferrari | Foto: Sign Masters.
Zelfs Denny’s brace is in Ferrari stijl.