Bergen op Zoom

Lievevrouweparochie organiseert informatieavond over het Vormsel

Foto van het Vormsel | Foto: Dick Vermaas.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het begint voor leden van de katholieke kerk altijd met de doop. In groep 4 kunnen kinderen deelnemen aan de Eerste Communie, en in groep 8 kunnen deze kinderen er zelf voor kiezen om ook het Vormsel te doen. Speciaal voor deze groep 8-leerlingen organiseert de Lievevrouweparochie van Bergen op Zoom op 7 september een informatieavond over het Vormsel in de OLV van Lourdeskerk.

In tegenstelling tot de Eerste Communie, waarbij kinderen leren over Jezus en zij voor het eerst een hostie mogen nemen, is het Vormsel wat minder bekend. “Het Vormsel wordt bewust pas gedaan wanneer kinderen oud genoeg zijn om zelf de keuze te maken om het wel of niet te doen”, legt pastor Fredi Hagendoorn uit.

Eigen keuzes maken

Kinderen die meedoen aan het Vormsel, ontvangen na zeven bijeenkomsten de Heilige Geest. “Dit bevestigt dan dat het jouw keuze is geweest. Bovendien kan het Vormsel de kinderen helpen om andere keuzes te maken, in groep 8 moeten kinderen namelijk nogal wat eigen keuzes maken.”

Donderdagavond 7 september is er een speciale informatieavond waarin het Vormsel verder uitgelegd wordt. “De week erop beginnen we met de voorbereidingen van het Vormsel, dat zijn zeven bijeenkomsten.” Deze bijeenkomsten worden door middel van spellen en opdrachten doorlopen. “En op 13 januari 2023 ontvangen de kinderen dan het Vormsel.”

Nabijheid van God

Anders dan de Communie, krijg je het Vormsel maar één keer. “Bij het Vormsel krijg je een kruisje op je hoofd met olie, dat noemen we zalven”, vervolgt Fredi. “Die olie dringt door in je huid, net zoals God dat doet. Het is iets wat in de bijbel ook gebeurt. Het Vormsel is een bevestiging van wie jij bent en de nabijheid van God. Als ik ergens tegenop zie, of iets spannend vind, dan voel ik nog steeds dat kruisje. Dat kan mij in zulke situaties helpen.”

Meer informatie over het Vormsel is terug te vinden op de website van de Lievevrouweparochie. De informatieavond start donderdag 7 september om 19:00 uur in de OLV van Lourdeskerk in Bergen op Zoom.