Bergen op Zoom

Lijst Linssen gooit knuppel in Bergse politieke hoenderhok

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Ton Linssen is er klaar mee. Zijn partij heeft zich in de afgelopen periode volgzaam en opbouwend opgesteld, vindt hij. Omdat er snel een goede basis gevonden moest worden om Bergen op Zoom uit het financiële slop te trekken. En omdat het ambtelijk en bestuurlijk echt anders moet. De kant die het nu op lijkt te gaan is absoluut niet de koers die hem juist lijkt, daarom stapt hij uit het reset-proces.

Met name in het sociaal domein gaat het financieel mis, daar is ook Lijst Linssen het wel mee eens. Dat er dus anders bestuurd moet worden wordt eveneens gedeeld. Maar de partij en voorman hebben inmiddels al weer hun twijfels of de voorgenomen politiek neutrale wijze waarop dit vanaf nu dient te gebeuren nog serieus te nemen is. Linssen stelt vast, na een overleg tussen de verschillende fracties op dinsdagavond, dat er bij voorbaat al weer te weinig basis is om met vertrouwen verder te gaan op de voorgestelde voet.

Bestaande conflicten geen goede basis

Het idee was om een soort lokaal ‘zakenkabinet’ samen te stellen, van wethouders die niet zo zeer namens partijen handelen maar vooral bezig zijn met besturen en redden wat er te redden valt. De gemeente zit financieel in enorm zwaar weer, met maandelijks oplopende schulden, en ook achter de bestuurlijke en ambtelijke schermen is organisatorisch veel mis. Losbreken uit slecht aflopende scenario’s bleek tot nu toe zo goed als onmogelijk.

Volgens een woensdagmiddag door Ton Linssen geschreven persverklaring is het dan ook een kwalijke zaak dat in het nieuwe college plaats zou moeten zijn voor VVD’er Barry Jacobs en GBWP’er Patrick van der Velden. Juist die twee partijen hebben grote onderlinge conflicten, aldus de brief aan de media. Daarnaast valt te lezen: “Terwijl een van beide wethouders momenteel verantwoordelijk is voor een van de grote ‘tekort’ portefeuilles. Dat geeft te weinig vertrouwen.”

Hard doorpakken

Van de andere voorgestelde kandidaten kan Linssen zich niet voorstellen dat zij de stevige bestuurders zijn die de ferme besluiten kunnen nemen die nodig zijn, over (keiharde) bezuinigingen en het saneren dan wel reorganiseren van de gemeentelijk organisatie. Daarnaast zou er weinig werkelijke saamhorigheid zijn tussen partijen onderling. “Clientisme en persoonlijk lobbyisme voerden de boventoon”, schrijft Linssen.

vervolgens krijgen het CDA en de BSD een veeg uit de pan. Over de eerstgenoemde partij valt te lezen dat hun kandidaat “volstrekt niet serieus te noemen” was. Een naam noemt Linssen hier niet. BSD’er Louis van de Kallen wordt “de grootste schreeuwer over de financiële wanorde in vijftien jaar” genoemd, die zich aan alle verantwoording zou onttrekken. Het feit dat GroenLinks-wethouder Andrew Harijgens alleen van zijn eigen partij nog steun kreeg, wekt evenmin vertrouwen. In ieder geval niet voldoende om er verder deel van uit te willen maken, vindt Lijst Linssen.

Hoe nu verder?

Met zoveel woorden wordt het niet gezegd maar het ziet er naar uit dat Ton Linssen en zijn fractie toch weer de rol van oppositie gaan innemen. Het gaat hem niet om het feit dat ook hij te weinig stemmen kreeg, meldt hij. De “bittere ervaring” die hij de avond als beschrijving geeft, zit ‘m in het feit dat niet of te weinig echt samen is gewerkt aan het samen de grote problemen aanpakken. Zijn partij gaat daarom vanaf nu de voorgestelde plannen kritisch volgen en per onderdeel beoordelen. De praktijk zal moeten uitwijzen of er voldoende vertrouwen is in wat het nieuwe college gaat voorleggen.