Bergen op Zoom

Lijst Linssen: Plan ‘Poortgebied Bergsche Heide’ moet worden vernietigd

Art Impression 'Poortgebied Bergsche Heide' © Gemeente Bergen op Zoom

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Lijst Linssen vraagt het college van burgemeester en wethouders om het oorspronkelijke raadsvoorstel voor de ontwikkeling van ‘Poortgebied Bergsche Heide’ ter vernietiging voor te dragen aan de gemeenteraad.

Donderdag blokkeerde de Raad van State het plan van de gemeente Bergen op Zoom voor het ‘Poortgebied Bergsche Heide’ met een spoeduitspraak. Er zou onvoldoende onderzoek zijn gedaan naar de nadelige effecten van het project voor de natuur in het gebied. De gemeente moet van de Raad van State een milieueffectrapportage (MER) opstellen voor de ontwikkeling van ‘Poortgebied Bergsche Heide’.

‘Wie gaat dit betalen?’

Raadslid Ton Linssen: “Een MER-beoordeling kost behoorlijk veel geld. En dan is het de vraag wie dit gaat betalen?” Linssen wil weten wat de procedure kost en hij verwacht dat het college de initiatiefnemers van het project aansprakelijk stelt voor de kosten. Daarnaast wil Linssen een extern onderzoek.

Tegenvaller

In de tussentijd legt de Raad van State het project stil zodat er geen onomkeerbare dingen kunnen gebeuren die de natuur zouden kunnen schaden. De uitspraak is een tegenvaller voor de gemeente en ontwikkelaar die bij afrit 27 langs de A4 een groot hotel met fastfoodrestaurants en tankstation willen bouwen.