Bergen op Zoom

Lijst Linssen wil schuld voorkomen bij oudere huiseigenaar

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Lijst Linssen wil dat de gemeente Bergen op Zoom ouderen gaat helpen die in geldproblemen kunnen komen als hun aflossingsvrije hypotheek afloopt. De partij stelt hierover vragen aan burgemeester en wethouders.

Volgens de Belastingdienst en het Centraal Bureau voor de Statistiek dreigen enkele tienduizenden huishoudens in problemen kunnen komen  als hun hypotheek afloopt. Vooral ouderen lopen een risico. Lijst Linssen: “De mogelijke probleemgroep is zo’n 5 tot 10 procent van de ouderen met een aflossingsvrije hypotheek. Lijst Linssen gaat ervan uit dat er in onze gemeente ook ouderen zijn, die mogelijk in deze situatie terecht gaan komen.”

Gedwongen huis verkopen

Sommige ouderen hebben hun huizen gekocht, toen ze nog genoeg geld verdienden. Als ze nu alleen een pensioen hebben, krijgen ze vaak veel minder hypotheek dan toen. Lijst Linssen: “Dan blijft er niets anders dan het verkopen van de woning, maar dan is de vraag waar de gepensioneerde moet gaan wonen. Een andere, kleinere en goedkopere woning kopen is vaak dan ook niet mogelijk en (betaalbaar) huren is een probleem, omdat men vaak net boven de grens van de sociale huurwoningen valt.”

Restschuld terugbetalen

Waar ouderen dan moeten gaan wonen is nog maar een deel van het probleem. Want zelfs als het huis verkocht wordt, is het maar de vraag of het huis genoeg opbrengt om de hypotheek mee af te betalen. “Bovendien blijft men in een aanzienlijk aantal gevallen zitten met een restschuld, die de bank terugvordert. Lijst Linssen is bezorgd dat er straks meer ouderen in de schulden zullen geraken en terecht gaan komen in de schuldhulpverlening.”

De partij wil weten of Bergen op Zoom rekening houdt met de problemen waarin oudere huiseigenaren terecht kunnen komen. Lijst Linssen vraagt zich ook af wat de gemeente wil en kan doen om deze problemen te voorkomen.