Roosendaal

Lintjes voor Koen Schoenmakers en Cobi van Steekelenburg van Gaalen

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

In de gemeente Roosendaal zijn vrijdag twee inwoners koninklijk onderscheiden. De lintjes zijn voor Koen Schoenmakers uit Roosendaal en voor Cobi van Steekelenburg van Gaalen uit Wouw. Ze zijn allebei benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De jaarlijkse lintjesregen kan door de coronacrisis natuurlijk niet zo uitgebreid worden gevierd als anders. In Roosendaal heeft burgemeester Han van Midden de gelukkigen per telefoon verrast met de koninklijke onderscheiding.

Koen Schoenmakers: de stem van carnaval

Het eerste lintje is voor Koen Schoenmakers, een 54-jarige Roosendaler. Hij krijgt de koninklijke onderscheiding voor zijn uitgebreide vrijwilligerswerk bij meerdere clubs en verenigingen. En dan vooral voor zijn inzet voor het Roosendaalse carnaval. Zo kennen veel mensen de stem en verhalen van Schoenmakers, omdat hij bij Omroep Brabant commentaar geeft bij de carnavalsoptocht van Roosendaal.

Maar Schoenmakers organiseert en presenteert ook al  5 jaar de Kastenaovond, was 11 jaar lang betrokken bij de Priense Swaree, was rayonhoofd bij het rondbrengen van de Kwakkelkrant en jureerde 8 jaar lang bij het zeulbankspektakel.

Vrijwilliger in hart en nieren

Schoenmakers heeft niet alleen hart voor carnaval. De Roosendaler heeft zich in de loop der jaren ook ingezet voor andere evenementen en organisaties. Hij heeft duidelijk een hart voor vrijwilligerswerk, want zijn lijst met activiteiten is flink. Zo deed hij werk voor de City Fun Run, de Scouting St. Jan Roosendaal, Jantje Beton, Muziekvereniging Gildezonen, het SKOORen festival en atletiekvereniging THOR. Voor al die inzet heeft Koning Willem-Alexander hem benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De trouw van Cobie van Steekelenburg van Gaalen

Ook Cobi van Steekelenburg van Gaalen kreeg vrijdag onverwacht het speciale telefoontje van de burgemeester. Van Steekelenburg van Gaalen is 74 jaar. Zij heeft de koninklijke onderscheiding gekregen voor haar inzet voor de basisschool, de kerk en de stichting Cumawo. Wat opvalt is dat Van Steekelenburg van Gaalen een erg trouwe vrijwilliger is: ze doet haar werk vele jaren achter elkaar.

Haar vrijwilligerswerk voor de RK Parochie Onze Lieve Vrouw in het Woud begon al in 1979. En daar is ze pas vorig jaar mee gestopt. Van Steekelenburg van Gaalen begon met het begeleiden van kinderen voor hun Eerste communie. Ook toonde ze haar creativiteit in de Kersttentoonstellingen en het maken van de doopkruikjes en herinneringskruisjes voor overleden parochianen.

Wouwse kinderen ondergedompeld in cultuur

In 1995 begon Van Steekelenburg van Gaalen als bestuurslid van de Stichting Cumawo, Culturele Manifestatie Wouw. Als contactpersoon voor scholen in de kerkdorpen en culturele instellingen heeft ze er voor gezorgd dat er een cultuurprogramma kwam op school. Ze gaf zelf ook lessen en rondleidingen. Van Steekelenburg van Gaalen organiseert ook elk jaar de culturele dag in Wouw. Ze organiseert vele exposities, kunstmarkten en de jaarlijkse atelierroute. Vanwege haar gezondheid moet ze het rustiger aan doen en is ze in januari gestopt met haar werk voor de stichting Cumawo.

Na haar pensioen is Van Steekelenburg van Gaalen handvaardigheidslessen gaan geven aan de hoogste klassen van basisschool De Stappen in Wouw. Daar begon ze mee in 2011. Eerst in de groepen 5 tot en met 8, vanaf 2014 alleen nog in groep 8. Dit vrijwilligerswerk doet ze nog steeds. Ze heeft de kinderen in Wouw jarenlang cultureel gevormd en actief gekregen met kunst en cultuur. Het levert haar een benoeming op tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.