Roosendaal

Live herdenkingsconcerten op de carillons van Roosendaal en Halsteren

Beiaardier Toni Raats achter de toetsen van het carillon in de St. Jan in Roosendaal

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Beiaardier Toni Raats geeft speciale carillonconcerten in Roosendaal en Halsteren. Dinsdag 4 mei sluiten de klokken aan op de Nationale Dodenherdenking. Raats speelt dan vanaf 20.30 uur stemmige, ingetogen muziek op het carillon van de St. Jan in Roosendaal. Op woensdag 5 mei mag het vrolijker, want dan herdenken we de bevrijding. Raats bespeelt dan om 12.00 uur het carillon van de St. Martinuskerk in Halsteren en om 14.00 uur klinken de klokken weer in Roosendaal.

De kerkklokken van de St. Jan in Roosendaal zullen dinsdagavond eer betonen aan de slachtoffers van oorlogen en vredesmissies. Na de Nationale Dodenherdenking klimt beiaardier Toni Raats de trappen op van de St. Jan en laat hij het carillon over de Roosendaalse straten klinken. “Ingetogen, stemmend, bijna introvert,” zo beschrijft hij de muziek die hij zal spelen. “Vóór corona was er altijd een concert na afloop van de dodenherdenking. Ik hoop nu iets toe te voegen met de klokken.” De klokken van de St. Jan zullen op 4 mei klinken van 20.30 uur tot 21.15 uur.

“Feestelijke oranje klokkenconfetti”

Een dag later wordt het duidelijk een stuk vrolijker. Op woensdag 5 mei vieren we Bevrijdingsdag, het einde van de Tweede Wereldoorlog. En ook dan wil Raats de kerkklokken mee laten doen in de herdenking. “Op de vijfde is het uitbundiger!” Hij hoopt dan ook overal vlaggen te zien hangen, terwijl hij “een feestelijke oranje klokkenconfetti van klanken” over de straten uitstrooit. Niet alleen in Roosendaal, maar ook in Halsteren.

Halsteren mag als eerste genieten van het bevrijdingsconcert. Raatst bespeelt het carillon van de St. Martinuskerk vanaf 12.00 uur. Een uur lang klinken er bekende Nederlandse liedjes en bevrijdingsmuziek. “Maar meestal heb ik nog nooit een bespeling binnen een uur gedaan,” lacht de beiaardier. Toch kan hij niet heel lang uitlopen, want om 14.00 uur is het de beurt aan Roosendaal. Dan klinken dezelfde liedjes vanuit de St. Jan.