Bergen op Zoom

Nieuw onderwijsconcept maakt het mogelijk: Van 0 tot 18 jaar leren op dezelfde school

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Vanaf schooljaar 2025 is Bergen op Zoom mogelijk twee scholen rijker. In het voormalige pand van het Juvenaat wil de Lowys Porquinstichting (LPS) twee nieuwe scholen oprichten. Het gaat om kindcentrum Expeditie voor kinderen van 0 tot 12 jaar oud en daarop aansluitend voortgezet onderwijs onder de noemer Lowys Porquin College. Voordat het zover is, moeten genoeg ouders hun steun aan de initiatieven toezeggen.

Tijdens een bezoek aan het gebouw aan de Pater Dehonlaan in Bergen op Zoom werd dit nieuws vrijdag bekend gemaakt. Naast bestuursleden Stéphane Cépèro en Els Kooijmans waren ook adviseurs Nicole van Rens en Paul Delnooz en de initiatiefnemers aanwezig. “Dit is echt pionieren”, zegt Stéphane Cépèro. “We denken niet dat deze vorm van onderwijs in Nederland bestaat.”

We bouwen een systeem om individuele leerlingen heen

Dat bij een basisschool het kind centraal staat, hoor je wel vaker. Maar bij LPS Expeditie willen ze het écht anders aanpakken. “We bouwen een systeem om individuele leerlingen heen, in plaats van andersom”, zegt Cépèro over het initiatief van Susanne Kok en Ivo Buijsen. “Ieder mens is van nature nieuwsgierig kritisch en elk kind ontdekt de wereld via zijn eigen weg”, zegt Buijsen over het concept.

Van 0 tot 18 jaar

De laatste jaren maken meer en meer traditionele scholen plaats voor zogenaamde integrale kindercentra (IKC). Dat wil zeggen dat er niet alleen groepen 1 tot en met 8 in het gebouw zitten, maar ook bijvoorbeeld kinderopvang en peutereducatie. In het nieuwe concept gaan ze nog een stap verder. “Op deze locatie kunnen ouders hun kind brengen op nul-jarige leeftijd in de kinderopvang en eigenlijk zouden ze kunnen blijven tot het eindexamen”, zegt Cépèro. In het geval van het Lowys Porquin College zou het dan gaan om een eindexamen op vmbo-niveau. Leerlingen kunnen in de loop van het vmbo-traject ook doorstromen naar bijvoorbeeld ‘t Rijks of  Roncalli om daar een havo of vwo diploma te halen.

Ouderverklaringen

De betrokkenen hebben het volste vertrouwen in het concept, onder meer dankzij wetenschappelijk onderzoek waarbij onder meer Paul Delnooz betrokken is. LPS heeft de scholen ondertussen aangemeld bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Voordat de voorbereidingen op de twee scholen verder gaan, moeten er ouderverklaringen opgehaald worden. Voor Expeditie zijn 130 ouderverklaringen nodig en voor het Lowys Porquin College 300 ouderverklaringen.

De verklaringen moeten voor 31 oktober binnen zijn bij DUO. “Als we op 31 oktober niet genoeg verklaringen hebben dan stopt het initiatief en komen de scholen er niet”, zegt Cépèro. Maar als alles naar verwachting gaat, moeten de scholen hun deuren openen in augustus 2025.

V.l.n.r: Nicole van Rens (onderwijsadviseur), Stéphane Cépèro (voorzitter college van bestuur), Els Kooijmans (plaatsvervangend voorzitter college van bestuur), Susanne Kok (locatiedirecteur LPS/initiatiefnemer), Ivo Buijsen (locatiedirecteur LPS/initiatiefnemer), Paul Delnooz (adviserende wetenschapper)
V.l.n.r: Nicole van Rens (onderwijsadviseur), Stéphane Cépèro (voorzitter college van bestuur), Els Kooijmans (plaatsvervangend voorzitter college van bestuur), Susanne Kok (locatiedirecteur LPS/initiatiefnemer), Ivo Buijsen (locatiedirecteur LPS/initiatiefnemer), Paul Delnooz (adviserende wetenschapper).
De locatie aan de Pater Dehonlaan in Bergen op Zoom.
De locatie aan de Pater Dehonlaan in Bergen op Zoom.
Lees ook: Leerlingen over mobieltjesverbod: ‘Stel dat je ineens een belangrijk berichtje krijgt?’