Bergen op Zoom

Orkest Koninklijke Luchtmacht geeft leerlingen ‘t Rijks concert én muziekonderwijs

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Het orkest van de Koninklijke Luchtmacht tourt het land door met zomerconcerten. Tussendoor wisten de muzikanten tijd vrij te maken voor een speciaal concert op middelbare school ‘t Rijks in Bergen op Zoom. De leerlingen konden niet alleen kijken en luisteren, sommigen mochten zelfs meespelen of zingen.

Het is rond lunchtijd dringen geblazen voor het kunst- en cultuurgebouw van ‘t Rijks. Naast het gebouw staat een vrachtwagen van de Koninklijke Luchtmacht die veel bekijks trekt. Uit die vrachtwagen kwam geen legervoertuig, zoals sommige leerlingen dachten. Hier worden de voorbereidingen getroffen voor een uniek concert, legt muziekdocent Huub Elst uit. “In de theaterzaal gaat een concert plaatsvinden van het Orkest Koninklijke Luchtmacht. De leerlingen van de kunst- en cultuurklassen mogen dit concert bijwonen.”

Workshops

Geen oorlogsmaterieel dus, maar wel vele muziekinstrumenten, stoelen, muziektafels en kisten met apparatuur. “Het is een hele logistieke operatie”, beaamt Matthias van Nispen, muzikant van het orkest. “De mensen van de techniek hebben alles al neergezet en ondertussen zijn de workshops van start gegaan.” Er is een workshop waarin de leerlingen leren over het werk van de dirigent, een workshop over Braziliaanse slagwerk, een zangworkshop en een presentatie over het leven van een muzikant bij defensie.

We willen meegeven dat muziek maken de moeite waard is

Nienke Consemulder wordt samen met een aantal klasgenoten klaargestoomd om later die middag een nummer mee te zingen met het orkest. “De leerlingen krijgen dus te maken met een behoorlijke druk, want ze moeten op een korte tijd presteren”, legt Elst uit. “Bovendien leren ze vandaag ook hoe het is om in een orkest te functioneren. De meeste van deze muzikanten zijn gewend om solo of in een bandje te spelen.”

Samen met zijn collega Daniëlle Stienen is hij dolblij met de activiteit voor de leerlingen. “We zijn heel trots dat dit op onze school kan plaatsvinden.” Muzikant Van Nispen is op zijn beurt blij dat ze te gast zijn. “We willen aan de leerlingen meegeven dat muziek maken ontzettend gaaf is en dat het de moeite waard is om er tijd en energie in te steken.”