Bergen op Zoom

Luc wil transformatorhuisje van zijn wijk in Bergen op Zoom opknappen

Het transformatorhuisje waar het om gaat (foto: Luc Dogge).

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het transformatorhuisje in de wijk Warande in Bergen op Zoom staat er al jaren wat verloederd bij. Daar moet iets aan gedaan worden, vindt buurtbewoner Luc Dogge. “Het zit helemaal onder de graffiti, zoiets helpt niet mee aan de uitstraling van je buurt.”

Dogge is een aantal jaren geleden benaderd door Stadlander. Of hij wilde helpen met het opknappen van het huisje. “Dat komt doordat ik al eens eerder een buurtproject heb geleid”, legt hij uit. Samen met de leerlingen van basisschool Oost en een kunstenaar knapte hij de nissen van de flats aan de Guido Gezellelaan op. “Daar werd eerst ontzettend veel afval gedumpt. Dat is nu niet meer het geval. Ik denk dat Stadlander me daarom opnieuw benaderd heeft om het transformatorhuisje op te knappen.”

Workshops

Dat opknappen gaat hij niet zomaar doen. “Ik wil er wederom een buurtproject van maken, want op die manier creëer je ook verbinding tussen de buurtbewoners.” Zo vond een aantal weken geleden de aftrap van het project plaats tijdens een activiteitenmiddag. “Bezoekers konden meedenken over het transformatorhuisje, maar ook over hoe we de wijk mooier en groener kunnen krijgen.” Ook was er de mogelijkheid om verschillende workshops te volgen, zoals handlettering.

Die workshops zijn niet zomaar gegeven. “Zoals de plannen er nu uitzien gaan we veel met natuurlijke producten werken om het transformatorhuisje op te knappen. Op één zijde zou ik graag een gedicht willen, hopelijk gemaakt door iemand uit de buurt. Met die workshops willen we de creativiteit van de bewoners prikkelen.”

Ambities

Inmiddels is Luc al in contact met meerdere partners. Het project krijgt steeds meer vorm. “Het Natuurpodium was bijvoorbeeld ook bij de aftrap aanwezig, net zoals Zoom In, zij zetten zich in voor het verbeteren van de wijk. Daar ben ik ontzettend blij mee.”

Het transformatorhuisje is als het aan Luc ligt het begin van een betere wijk. “Ik heb nog veel meer ambities om de boel op te knappen. Denk bijvoorbeeld aan algemene containers waar zwerfaval in gedeponeerd kan worden, die dan weer versierd zijn met kunst om het mooier te maken. En een buurttuin waar mensen kunnen samenkomen tegen eenzaamheid of een groene kunstroute door de wijk.” Maar, “Eerst het transformatorhuisje!”