Putte

Man ramt politiewagen in heftige achtervolging door grensregio

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Een man uit Oss heeft zondagavond een politiewagen geramd, tijdens een wilde achtervolging door de gemeente Woensdrecht. De achtervolging begon na een politiecontrole in Putte, ging met 100 kilometer per uur door de bebouwde kom van Hoogerheide en eindigde uiteindelijk in België. De man uit Oss is daar gearresteerd. Nederland heeft om zijn uitlevering gevraagd.

Door: Bianca van Vugt

De politie in België heeft zondagavond een man van 31 uit Oss gearresteerd na een heftige achtervolging door West-Brabant. Het begon rustig, met een controle in Putte. Rond 17.45 uur zag een agent in de Antwerpsestraat in Putte een auto richting Ossendrecht rijden. De agent besloot de auto te controleren en wist dat de bestuurder bij een eerdere controle was weggereden. Maar nu stuurde de man de auto de berm in en stopte.

De agent sprak de bestuurder aan en controleerde z’n rij- en kentekenbewijs. “Hierbij bleek dat de man een bekende van de politie was,” zo meldt de politie. “Plotseling reed de man weg. De agent sprong in de politieauto en zette de achtervolging in. Hierbij kreeg de automobilist voortdurend een stopteken, terwijl de politieauto het zwaailicht en de sirene voerde.”

Agent verloor bijna macht over het stuur

Volgens de politie reed de man met hoge snelheid richting Hoogerheide. In de bebouwde kom zou hij zelfs 100 kilometer per uur hebben gereden, waar je maar 30 kilometer mag. Er werden meerdere politiewagens ingezet bij de achtervolging. Bij het knooppunt Markiezaat op de snelweg A4 werd de situatie grimmig. Het lukte de agent, die de achtervolging was begonnen, naast de verdachte te gaan rijden. De agent hoopte dat de verdachte het hierdoor op zou geven en zou stoppen.

De gevluchte automobilist was niet van plan al op te geven. “Plotseling stuurde de automobilist opzettelijk naar rechts en botste vol tegen de politieauto,” zo beschrijft de politie wat er gebeurde. “De linkerkant van de auto raakte beschadigd en de agent kon de macht over het stuur maar ternauwernood behouden. De man reed daarna, achtervolgd door enkele politieauto’s, richting België.”

Belgische politie gebruikte stroomstootwapen

Over de grens nam de Belgische politie de achtervolging over. De verdachte zette daar zijn auto aan de kant en probeerde te voet de snelweg over te steken. Belgische agenten gebruikten een stroomstootwapen om de man onder controle te krijgen en te arresteren. “Het bleek te gaan om een zeer actieve veelpleger, namelijk een 31-jarige man uit Oss,” aldus de Nederlandse politie.

De agent die werd geramd, heeft aangifte gedaan van geweld. De Nederlandse justitie heeft aan België gevraagd de verdachte uit te leveren.