Bergen op Zoom

Maria Ommegang trekt voor 75e keer door Bergen op Zoom

© Archief ZuidWest TV

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Voor de 75e keer trekt de Maria Ommegang zondag door de historische binnenstad van Bergen op Zoom. Het jubileum wordt dit weekend gevierd met bijzondere activiteiten.

De Maria Ommegang is een dankstoet ter ere van Maria en wordt jaarlijks uitgevoerd omdat Bergen op Zoom tijdens de Tweede Wereldoorlog groot oorlogsleed bespaard is gebleven. De stoet is qua vorm en samenstelling gebaseerd op een ommegang zoals die in de middeleeuwen door de straten van Bergen op Zoom trok. Hoofdthema van de Maria Ommegang is de uitbeelding op straat van de zeven vreugden van Maria.

Speciale vieringen

Stichting Lievevrouwegilde, die verantwoordelijk is voor de organisatie van de Maria Ommegang, pakt dit weekend uit met bijzondere activiteiten ter ere van het 75-jarig jubileum. Zo is er hoog pauselijk bezoek op zaterdagavond tijdens de Maria-versperviering in de Gertrudiskerk. De pauselijke nuntius Mgr. Aldo Cavalli gaat samen met vicaris Paul Verbeek de viering voor. De pauselijke nuntius vertegenwoordigt de Heilige Stoel in Nederland.

Ook de eucharistieviering in de Gertrudiskerk op zondagochtend staat in het teken van de 75e Maria Ommegang. Speciale gasten zijn vicaris Raffic uit Jeruzalem, Mgr. Kasteel uit Rome en pastoor Van de Weide uit Sneek. Pastores Paul Verbeek en Rud Smit zijn de voorgangers.

Verrijzeniswagen

Om 15.00 uur start de Ommegang vanuit het Markiezenhof. Nieuw onderdeel in de dankstoet is een Verrijzeniswagen. Ze beeldt het graf uit, van waaruit Jezus is opgestaan. Een engel, drie Maria’s en elf apostelen zijn hiervoor in nieuw ontworpen kleding gestoken en acteren ook in een speciale choreografie. Ook nieuw in de stoet is een groep vertegenwoordigers van de Tempeliers en een delegatie van de Ridders van het Heilige Graf.

ZuidWest TV zendt de Maria Ommegang zoals gebruikelijk live uit vanaf de Grote Markt. Speciaal voor de jubileumeditie is er een mini-documentaire gemaakt. Deze is te zien vanaf 14.45 uur.