Putte

Maria werkt al 50 jaar bij Albert Heijn in Putte: ‘Vroeger ging alles op z’n gemakje’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het was vrijdag feest in Putte. Maria Smeyers vierde haar werkjubileum, ze werkt namelijk al vijftig jaar bij de Albert Heijn aan de Antwerpsestraat. Daarom werd ze door collega’s en klanten in het zonnetje gezet. “Maria is het gezicht van de winkel geworden!”

De Putse kwam vrijdagochtend in een blauw Albert Heijnbusje bij de winkel aan. Ze was helemaal in stijl van de supermarktketen, gekleed in een blauw broekpak. Tientallen mensen hadden zich bij de ingang verzameld, en al luid klappend werd de supermarktmedewerkster ontvangen. “Maria heeft blauw bloed”, vertelt wethouder Thierry de Heer, die ook aanwezig was.

Ik heb in die vijftig jaar veel zien veranderen.

Maria begon vijftig jaar geleden, toen ze vijftien was, met haar baan bij de Albert Heijn. “Ik heb veel zien veranderen in de tussentijd”, vertelt ze. Daarmee doelt ze op de meerdere verbouwingen die de winkel heeft ondergaan. “Maar ook de mensen heb ik zien veranderen. Vroeger ging alles op z’n gemakje. Tegenwoordig moet alles zo snel en zo makkelijk mogelijk.”

Samen met haar tweelingzus werkte Maria jarenlang in de winkel. “Ze werden de tweelingzusjes van de Albert Heijn genoemd”, vertelt haar jongere zusje Carina. Ze is ontzettend trots dat haar zus die vrijdag zo feestelijk werd ontvangen. “Ik denk dat het Maria’s kracht is dat ze zo begaan is. Ze vraagt altijd hoe het met je gaat.”

Maria kent alle klanten bij voor- en achternaam.

Ook de klanten kunnen dat beamen. “Als je een keer niet op je vaste dag in de winkel bent geweest, dan heeft ze dat door”, vertelt een klant die speciaal vanwege het jubileum naar de winkel is gekomen. “We kennen haar al zo lang. Maria is echt het gezicht van de winkel geworden. Ze kent zelfs iedereen bij voor- en achternaam!”

Filiaalmanager Jeremy Dudok organiseerde samen met Maria’s collega’s het jubileumfeest. Ze pakten groots uit, met een blauwe loper, blauwe confetti, blauwe ballonnen en feestelijke gebakjes. “Dat doen we natuurlijk niet zomaar”, licht hij toe. “Hoe bijzonder is het dat iemand vijftig jaar lang in dezelfde winkel werkt. Dat maak je echt niet vaak mee.”

Het werk ga ik niet missen, maar de klanten wel.

Maar over ongeveer twee maanden houdt het werken bij de Albert Heijn op voor Maria. Ze gaat dan lekker met pensioen. “Ik heb een fijn huis en een mooie tuin, dus ik kijk er naar uit om daar lekker in te gaan zitten en om te gaan tuinieren. Het werk ga ik niet missen hoor, maar de klanten, die zeker wel.” Al weet Maria zeker, dat ze de klanten nog vaak genoeg gaat zien. Gewoon, wanneer ze zelf als klant naar de winkel gaat.