Hoeven

Mark Rutte op bezoek in Hoeven: ‘Niet alleen de boeren moeten een bijdrage leveren’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

De gemeente Halderberge had zondagmiddag bezoek van minister-president Mark Rutte. Op 15 maart zijn de provinciale staten verkiezingen en Rutte bezoekt daarom ook de kleinere dorpen en gemeentes. Hij wil de VVD zo groot mogelijk houden en maken. Halderberge is een van de grootste VVD-gemeentes van Nederland. De Sint-Janstraat staat dan ook goed vol voor de goedlachse VVD-leider.

Rutte krijgt een warm onthaal in Hoeven. “Het is een van de leukste afdelingen van mijn partij, ze zijn heel groot en erg actief”, vertelt Rutte trots. Met acht zetels is de gemeente Halderberge de grootste VVD-gemeente van Nederland. De kleinere gemeentes zijn volgens de minister-president cruciaal: “60 procent van Nederland woont niet in de grote steden, maar juist op het platteland, daarom is het juist zo belangrijk dat de VVD groot is en blijft in Brabant”.

Stikstof: niet alleen boeren, ook industrie en scheepvaart

Het stikstofprobleem in Brabant is een belangrijk onderwerp tijdens de komende provinciale verkiezingen. Afgelopen week besloot het provinciebestuur om de bouw van huizen en wegen stop te zetten in Brabant. De VVD’er stipt dan ook het stikstofprobleem aan: “Het zijn niet alleen de boeren die een bijdrage moeten leveren aan het stikstofprobleem, maar ook de industrie en de scheepvaart”. Volgens Rutte moet alles zo gebeuren dat er een toekomst is voor de boeren, maar ook dat er weer wegen aangelegd kunnen worden en huizen gebouwd kunnen worden.

Uiteraard is er ook tegengeluid tijdens het bezoek van Rutte in Hoeven. Er zijn boeren aanwezig die Rutte vragen wanneer hij nou eens met oplossingen komt. Ook hier neemt Rutte wel de tijd voor, maar al snel gaat hij over op het maken van selfies en foto’s met de mensen die speciaal voor de VVD-leider gekomen zijn.

Boa’s en ondernemers delen problemen

Tussen alle foto’s en selfies door neemt Rutte ook de tijd om in gesprek te gaan met verschillende mensen, zoals met de boa’s van dienst. Veiligheid is een belangrijke pijler voor de VVD. Boa Dylan vindt het bijzonder dat de premier naar Hoeven komt. “Als de grote baas eraan komt vind ik dat een bijzondere mogelijkheid om een aantal standpunten als ambtsdrager mede te delen”. Een groot provinciaal probleem is dat er vaak een dorp aan omvang is, maar die de problematiek heeft van de stad. “Onze verantwoordelijkheid is anders dan die van een wijkagent”, stelt de boa. Rutte hoort de verhalen van de boa’s aan en knikt instemmend.

Rutte gaat ook in gesprek met ondernemer Arjan de Wildt van de Wild store. De Wildt pleit ervoor dat werken moet lonen. “Het geldt zeker niet alleen voor de ondernemers, maar ook voor de medewerkers. Wij hebben veel medewerkers die zich hard inzetten voor ons bedrijf, zij verdienen het dan om van het salaris goed te kunnen leven”. Volgens de ondernemer is dit namelijk niet altijd het geval door het huidige toeslagensysteem en de inflatie. Rutte begrijpt zijn standpunt. Echter kan dit volgens Rutte niet veranderen van de een op de andere dag en daar kan De Wildt zich in vinden.

Stemmen op 15 maart

Volgens Rutte moet iedereen gebruik maken van het stemrecht. “Als premier zeg ik maak gebruik van je democratisch stemrecht, maar als VVD’er vind ik er natuurlijk ook wat van”. Rutte denkt dat er voor deze verkiezingen een belangrijke keuze ligt. “Gaan we linksom of gaan we rechtsom”. In het verleden is Rutte ook wel eens linksom gegaan. “Je moet altijd coalities bouwen, dat is onvermijdelijk in Nederland. Hoe groter de VVD is hoe meer wij zelf kunnen kiezen met wie we de meerderheden bouwen, dit zullen wij dan niet snel over links gaan doen”.