Bergen op Zoom

Markiezenhof in de race voor meest romantische kasteel van Nederland

Markiezenhof in Bergen op Zoom (Foto: Shutterstock)

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het Markiezenhof in Bergen op Zoom maakt kans op de titel ‘Meest romantische kasteel van Nederland’. En dat terwijl het geen kasteel is, maar een stadspaleis. Het Markiezenhof staat momenteel in de top 10.

De verkiezing Meest romantische kasteel van Nederland wordt georganiseerd door Stichting Dag van het Kasteel en de Vriendenloterij. Met de verkiezing vragen de organisatoren aandacht voor alle kastelen, binnenplaatsen en landgoederen die Nederland rijk is. Stemmen op het meest romantische kasteel is al een tijdje mogelijk, en er is al veel gestemd op het Markiezenhof.

Het winnende kasteel (of in ‘ons’ geval, stadspaleis), krijgt 15-duizend euro. Naast het Markiezenhof zijn Menkemaborg (Uithuizen), Kasteel Huis Bergh (‘s-Heerenbergh), Kasteel Helmond (Helmond), Kasteel van Rhoon (Rhoon), Museum Havezate Mensinge (Roden), Kasteel Oud Poelgeest (Oegstgeest), Kasteel Henkenshage (Sint Oedenrode), Landgoed Bosch en Vaart (Vries) en Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt (Beesd) grote kansmakers op de titel.

Stemmen is nog mogelijk tot 1 mei. Daarna is het aan een vakjury om een winnaar uit de top 5 te kiezen. Op De dag van het Kasteel, maandag 29 mei (Tweede Pinksterdag), wordt de uitslag bekend gemaakt.