Bergen op Zoom

Markiezenhof toont als eerste museum ‘parels uit het Rijksmuseum’

Gijs van Iwaarden Gijs van Iwaarden

Een kunstige reis terug in de tijd, waarbij vuur centraal staat. Het Markiezenhof presenteert als eerste museum in Nederland ‘Hete Vuren, schatten uit het Rijks’. De expositie is de laatste uit de reeks van reizende tentoonstellingen over aarde, water, lucht en vuur. Hete Vuren start dit weekend in Bergen op Zoom en zal na 3 september nog te zien zijn in de stadsmusea in Harlingen, Zutphen, Gouda, Venlo en Hoorn.

Stichting M6 is een samenwerking van zes Nederlandse musea en is dan ook de organisator van de expositie. Bij het zoeken naar drie soorten ‘vurige’ schilderijen die typerend zijn voor de identiteit van Nederland, zijn zij op drie thema’s gekomen: huiselijk vuur (openhaarden), ambachtelijk vuur (smeden) en vernietigend vuur (oorlogen). “Het is voor ons ontzettend bijzonder dat de prachtige M6-werken uit het Rijksmuseum hier als eerste komen te hangen”, vertelt Daphne Valentijn, conservator van het Markiezenhof, trots.

Lees ook: Water als vriend én vijand in tentoonstelling Koele Wateren Markiezenhof

De ‘33 parels’ uit de collectie van het Rijksmuseum zijn van zowel bekende als relatief onbekende kunstenaars. Er zijn schilderingen van Jan Steen te vinden, maar ook van schilders als Anthony Oberman komen aan bod. “De meeste werken zijn door verschillende kunstenaars gemaakt”, vertelt de conservator. “Over het algemeen is er dus een grote diversiteit te zien.”

Inclusieve tentoonstelling

Naast deze diversiteit is er bij het uitzetten van de tentoonstelling veel aandacht besteed aan het breed kunnen uitdragen ervan. Zo is er door het Rijksmuseum voor zowel volwassenen als voor kinderen een bijbehorende audiotour gemaakt. “Maar er is ook een audiotour met speciale beeldbeschrijving voor blinden en slechtzienden”, vertelt Valentijn. Daarnaast worden de teksten aangeboden in braille én is het schilderij ‘Meisje aan de piano’ nagemaakt als voelschilderij.

De tekst gaat verder onder de foto.

Het voelschilderij dat gemaakt is door Marianne Gabriels-Apers, waarbij de materialen hetzelfde zijn als in het echte leven. Het is een kopie van het originele schilderij ‘Meisje aan de piano’ van Jacob Maris.

Hete Vuren brengt naast unieke kunstwerken, ook een muzikale ervaring met zich mee. “Ieder museum dat bij het samenwerkingsverband van M6 zit, is een samenwerking aangegaan met een singer-songwriter. Voor het Markiezenhof is dat Elly Kellner geweest”, legt Valentijn uit. Kelner heeft vooraf drie schilderijen uitgekozen waar zijzelf een uniek nummer bij geschreven heeft. Deze nummers kan je ook apart van de audiotour beluisteren.

In de video krijg je tijdens de opbouw een indruk van de tentoonstelling en is een kort fragment te horen van: Elly Kellner – Each To Their Own